2017-11-13 3484 浏览
📍HongKong两个人吃到饱👫价钱不算贵,最重要份量多。为迎接暖笠笠冬天☃️换了全新meun🆕几款热锅饭🥘🥘🥘🦑阿爷酱烧原条鱿鱼筒($98)▪️💬制作需时,要耐心等候🤤🔥热辣辣送上,表面舖了比手掌还大嘅原条酱烧鱿鱼✋️阿爷酱不是普通烧汁的味道,带点辛辣嘅惹味。鱿鱼质感不会太韧,口感爽弹👍最喜欢鱿鱼须嘅部分,带点焦香🤤移开巨鱿 下方是🍛咖哩汁配白饭底,期望是有少许配料嘅饭底🙈(haha有点贪心)如果将外围粟米混入其中再加点紫菜丝,味道会更和风🤔🏮-咖哩汁是偏🇯🇵日式咖哩嘅味道,不算甜带少许辛,个人觉得不辣😲里面有少量切粒萝卜🥕薯粒🥔蘑菇,多一点会更好。我几欣赏底部有点炒香了嘅洋葱丝🤤很入味👍-配料 💜紫姜,葱粒,粟米🌽西兰花☘️是放在旁边,可自行捞均,我很喜欢吃紫姜,觉得加入锅饭其实几创新,但姜味过于强烈,有点盖过咖哩香🤔另外西兰花偏生,硬了一点。🍳蒲烧珍宝鳗鱼蛋包饭($88)▪️依个一送上枱,真心即心心眼左😻我好钟意鳗鱼🐟条巨鳗真系好长,长过我成只手有多✋️脚掌就差唔多👣鳗鱼配上照烧汁几甜几juicy,肉质肥美厚身,少骨🤤如果是日式嘅鳗鱼汁,会更升一个层次🙊不过都好满足了!蛋皮几薄,食落嫩滑👍饭
📍HongKong
两个人吃到饱👫价钱不算贵,最重要份量多。
为迎接暖笠笠冬天☃️换了全新meun🆕
几款热锅饭🥘🥘

🥘🦑阿爷酱烧原条鱿鱼筒($98)
▪️
💬制作需时,要耐心等候🤤
鱿鱼质感不会太韧,口感爽弹👍最喜欢鱿鱼须嘅部分,带点焦香🤤

🍳蒲烧珍宝鳗鱼蛋包饭($88)
▪️
依个一送上枱,真心即心心眼左😻我好钟意鳗鱼🐟
条巨鳗真系好长,长过我成只手有多✋️脚掌就差唔多👣

鳗鱼配上照烧汁几甜几juicy,肉质肥美厚身,少骨🤤
如果是日式嘅鳗鱼汁,会更升一个层次🙊不过都好满足了!

蛋皮几薄,食落嫩滑👍饭底是混有健康嘅藜麦,有点惊喜,如果有鳗鱼汁捞饭就更好😂我是汁控。。

拌碟还有胡麻酱沙律菜🥗
依个价钱依个质素,好抵食!大份到 一个地盘佬👷🏻都会饱😹

🧀铁板韩式芝士炒年糕($58)
▪️
想试依个好耐🙈✋️但对比起我觉得最普通。
我好喜欢食韩国嘢,韩式嘅炒年糕仲系比较常食同几有要求😋
首先要够辣🌶要配有鱼糕,酱汁要偏浓稠少少。

依到个炒年糕唔算好正宗,我觉得新式少少。虽然见住成盘芝士先倒落铁板,但阵芝士味又不算太浓烈🤔我唔算特别喜欢芝士,都觉得唔够"芝"味🧀😂
依到嘅炒年糕有加入泡菜,我反而觉得有d弄巧反拙🤔成个年糕食落有阵酸味,有点怪怪😖初初以为是酸菜😂食多几块,见到泡菜嘅模样才知道。我觉得泡菜另上会合适d🙊
反而年糕我觉得煮得几好🤤😋口感好烟韧,带点嚼劲,又不会太软👍
配料仲有d拉面🍜我觉得唔够爽口弹牙🤔偏腍。
三角鱼糕最好食😻👍我觉得系韩国年糕灵魂之一。

跟餐配左杯冻鸳鸯,啡味较重,觉得甜左少少。
  • 鳗鱼