前排黎到K11 food court,食咗呢间新开张无耐以中式主题嘅餐厅——🌟锅点🌟 @thepotspot2022 ,佢系以创新、有趣 Fusion 手法,重塑经典菜式🤩仲同斤両合作,创造出新派型潮中菜,见到Menu有鲍参翅肚嘅菜式已经觉得好特别好想试啦😝._./ 汤点 /🧡|杞淮虫草花炖花胶|💛(花胶、杞子、淮山、虫草花、瘦肉)材料好补嘅一款汤水,好浓好入味😋里面嘅食材有助调补五脏,简直系女士嘅恩物呀🌷·💛|三果雪莲子炖海海底椰|🤎(苹果、雪梨、雪莲果、雪莲子、海底椰、瘦肉)好滋润嘅一款汤,材料好足料✨啱晒夏天饮☀️海底椰有滋阴润肺补肾、除燥清热、润肺止咳•/ 饭点 /🤎|斤両•鲍汁花胶刺参捞饭|🍚(「斤両」秘制鲍汁、花胶、刺参、冬菇、西兰花)佢系采用咗多种配料精制而成的极上「斤両」鲍汁,好鲜味又唔会太咸,配饭味道啱啱好👍🏻花胶同刺参大大嚿,弹牙爽口🤩·🥒|青翠葱油培根脆脆鲍鱼拌饭 |💚(秘制葱油、鲍鱼、温泉蛋、葱花、烟肉脆脆、自家制港式煲仔饭豉油)法式牛油煎香鲍鱼,加入烟肉脆脆和日式温泉蛋平衡口感,成个饭口感丰富,好似食紧煲仔饭嘅感觉,令人赞口不绝👍🏻佢个酱汁亦都好浓味,面头嘅鲍鱼
._.
/ 汤点 /
🧡|杞淮虫草花炖花胶|💛
(花胶、杞子、淮山、虫草花、瘦肉)
💛|三果雪莲子炖海海底椰|🤎
(苹果、雪梨、雪莲果、雪莲子、海底椰、瘦肉)

/ 饭点 /
🤎|斤両•鲍汁花胶刺参捞饭|🍚
(「斤両」秘制鲍汁、花胶、刺参、冬菇、西兰花)
🥒|青翠葱油培根脆脆鲍鱼拌饭 |💚
法式牛油煎香鲍鱼,加入烟肉脆脆和日式温泉蛋平衡口感,成个饭口感丰富,好似食紧煲仔饭嘅感觉,令人赞口不绝👍🏻佢个酱汁亦都好浓味,面头嘅鲍鱼好香,仲要有成四只咁多😍

/ 小点 /
🤎|藤椒鲍鱼|🌶
(藤椒、鲍鱼、莴笋)
选用优质清泉藤椒🌶麻味清新,又唔辣,清清地,又唔会抢咗南非鲍鱼嘅鲜香味👍🏻
💛|TBT麻辣爽花胶|🌶
(TBT 秘制麻辣汁、花胶筒、本菇 、红椒丝、金龙鱼花胶筒)
麻辣汁好特别,唔会太辣,配埋花胶食味道好夹💕而且花胶筒好爽脆,底下仲有好入味嘅麻辣汁本菇,好惹味😋
._.
@thepotspot2022
📍锅点
📍尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B2楼 Food Playground Shop B203