2018-02-12
晌元朗做到出晒名嘅「鮨文」,跳咗出嚟黄埔,加上就晌地铁出口对面,自然对好多人而言方便咗好多。是夜与友人同嚟一尝其「厨师发办」,唔单止试到多款新鲜海鲜,更睇到师傅即席㓥鱼、做菜,绝对唔单喺味觉嘅享受,更喺视觉嘅滋润。对大街嘅门面店名都无,若非事前有上网睇睇,真喺唔敢推门内进。入到去先喺窄窄嘅通道,通道旁原来有啲贵宾房,再到大厅,但是日满座,我哋被安排坐入贵宾房,如包房晚市好似要$10,000,有兴趣嘅朋友自行再向店家查询!坐入去,同师傅嘅距离更近,睇到师傅做菜更仔细呀!嚟得「鮨文」,都知道只有厨师发办套餐供应,分别定价为$1,350或$1,750 + 10%两款,消费绝唔平便,但交足货兼有唔少惊喜。后页,仲有唔同嘅饮品供应,当然,日本清酒会喺主角。嚟呢度,唔好挂住食,仲要学欣赏,欣赏师傅手势,欣赏店员服务,欣赏用餐餐具……唔少得盛菜嘅器皿啦。蟹肉金箔茶碗蒸外面天寒地冻,虽然入到室内暖和好多,但点都唔及嚟一道茶碗蒸暖心窝。加入蟹肉、金箔自不然令其变的不平凡,蒸蛋内仲有元贝、花菇,令其口感滑溜之余,更添加一份蛋咸香味。渍物前菜师傅非常忙,两头走,先做一道前菜俾我哋过口瘾。红酒桥头,酸酸哋,有
后页,仲有唔同嘅饮品供应,当然,日本清酒会喺主角。 嚟呢度,唔好挂住食,仲要学欣赏,欣赏师傅手势,欣赏店员服务,欣赏用餐餐具……唔少得盛菜嘅器皿啦。 蟹肉金箔茶碗蒸
师傅非常忙,两头走,先做一道前菜俾我哋过口瘾。红酒桥头,酸酸哋,有微微红酒香;酱油渍牛蒡,少少咸,多多爽;芥末淮山,入口爽脆,带少少潺;仲伴有点寿司姜,清清味蕾。 塩辛
呢道小点唔喺包晌餐牌菜式之中,纯喺师傅私人醒,话喺日本人重口味嘅佐酒「零食」,查实喺墨鱼肝,果然重口味,颇咸吓添,哈哈! 新鲜生蚝
食生蚝可能成日听人讲法国蚝、美国蚝、澳洲蚝,其实,世界仲有唔少地方有生蚝出产,如爱尔兰、墨西哥,仲有唔少得日本。今晚师傅为准备咗佐贺县小长井嘅真蚝(初时仲以为叫珍蚝),蚝肉本身极之肥美,口感爽脆,蚝味不俗,最特别喺加上一小撮辣椒萝卜蓉及刨咗少少柚子皮,立时味道变得有层次感。
𩽾𩾌鱼都曾经食过,但其鱼肝印象中就第一次。但师傅话佢哋卖嘅鱼肝喺自家制,好多功夫,浸过清酒之后,又要蒸……。一客有两件,点点红色喺油份,师傅刻意淋上酸汁,食落有份新鲜感,唔腥,油份无食鹅肝𠮶类咁重,较轻盈,口感就非常好,绵滑细致。
鳗鱼相信大家都食唔少啦,尤其蒲烧,但鳗鱼BB小弟应该都喺第一次,嚟自爱缓县嘅「BB」,幼细而透光,配上平时食冷面嘅汁。入口口感几似食粉皮,滑嘟嘟咁,淡淡酱油香,又几「过制」㖞。 八爪鱼
食完道滑嘟嘟嘅鳗鱼BB,跟住就喺口感烟韧嘅八爪鱼,有咬口得嚟唔会好似擦纸胶咁韧,有入柔软感,唔错㖞。 跟住师傅拎咗一大袋嘢出嚟,原来喺即场起咗条吞拿鱼,过程话易唔易,话难又好似唔难,当然,皆因师傅手势好,就转眼起晒条鱼啦。 烟熏吞拿鱼
吞拿鱼喺香港人较熟悉嘅刺身之一,初时以为佢单单俾两件鱼生过我哋食,咁样唔会喺「鮨文」嘅取态,加入烟熏,好有视觉效果,亦令味道变得特别。晌上面添了葱花、蒜蓉、芝麻,卖相好睇,吞拿鱼保持半生状态,入口竟然喺爽爽哋,又好有鱼油香,精彩!
日式煮法就梗喺揾清酒煮啦,啲鲍鱼好腍身,柔韧有咬口,睇件成品看似简单,但睇师傅切嘅时间用上特别嘅刀法切出锯齿纹,原来喺为咗更挂汁。而啡啡黑黑嘅喺浓酱喺鲍鱼干酱,非常浓郁,吊起鲍鱼鲜味
学师傅话斋,寿司就梗喺有淡味到浓味咁食,所以,第一道寿司喺白身鱼嘅石鲷(注:由于事前都唔知有咩寿司款式,所以,款式喺师傅一边做,一边介绍,希望啲名无记错)。石鲷虽然喺白身鱼,油份又以足,肉质细致。
第二道都喺白鱼,但就喺浓味啲嘅针鱼,师傅话12-4月喺时令,所以,俾大家一试。外表鱼身好有光泽,针鱼有啲细骨,师傅好细心咁钳走晒,而且,师傅好喜欢晌刺身上鎅几刀显示一下刀功,深浅刚好,肉质够挺,鱼味确喺浓一点。
去三圣食海鲜,我哋一班死佬就梗会买条象拔蚌做刺身,今晚以象拔蚌嚟做寿司当然好啦。象拔蚌本身无乜味,所以,师傅唧咗啲青柠汁,口感超爽口而味道清新。
跟住依道军舰只喺三文鱼籽,较大路,感觉就自然比之前几款嚟得普通,但三文鱼籽质素都高嘅,一咬爆汁,浓浓咸鲜味。 沙甸鱼 寿司
师傅话,呢段时间沙甸又喺时令,但做法就以炙烧,令油香更突出。顺带一提,咪睇细细件寿司,捏饭、切鱼嘅大细都有其心思,刺身刚好冚过寿司饭,而饭粒挺身唔会实绷绷。
讲到鲜虾寿司可能你会觉得无乜特别,但有几何喺晌面前睇住由扎扎跳嘅鲜虾,做成寿司!车老海即喺我哋惯常叫嘅花竹虾,新鲜即剥,新鲜度无庸置疑,虾肉真喺非常鲜甜,肉质爽口。虾头呢?唔会嘥,油炸之后,成只放入口,脆到爆呀!
再嚟呢件超有惊喜,非一般吞拿鱼,师傅切嘅时间好似牛肉咁样,红得嚟比较鲜色,小弟就当然估唔到啦,开估就喺吞拿鱼嘅「面珠」。经火炙后,口感极似猪颈肉,有咬口,但味浓,好特别。
食完一轮寿司后,再呈上一小碗鲜鱼汤,浓郁鱼鲜嘅甜味,但清而不浊,热辣暖心窝。
呢道菜喺因为时近过年,师傅特别加映。伊达卷,喺过年先食,味道有啲偏甜嘅,卷埋有团圆嘅意思,好似我哋食汤圆咁。师傅仲话,食寿司,最尾喺蛋,有句号嘅意思添,又长知识。
师傅问我哋够皮未,咁精彩嘅厨师发办,如果仲有得试就梗喺好啦!点知佢就拎咗板新鲜嘅马粪海胆出嚟做军舰,啲海胆堆到满满,都唔知有几多瓣,入口绵密细腻,新鲜到不得了,加上啲远山紫菜极为香脆。
见大家意犹未尽,师傅玩吓啲小技巧,做到一道去司卷。将右口鱼肉(中国人会叫鲽鱼),千本渍及腌萝卜切蓉,混入饭内,跟住就喺亮点,由于右口鱼油份极高,炙烧鱼皮,挤出鱼油,令啲饭粒更甘香油润,喺惊喜嘅寿司(卷)压轴,赞呀!
最后一道喺新鲜日本蜜瓜,卖点喺食前淋上白兰地,点火后引发酒香,而蜜瓜本身亦好甜蜜,让整个厨师发办有个园满嘅结束。 正如标题所讲,晌「鮨文」食一次 厨师发办,唔单止食其味道,不论前菜、渍物、寿司……都非常精彩,而且,更充满视觉乐趣,刀功、技巧、摆设……都十分养眼。加上服务好,师傅又会跟你互动,喺好难得嘅一次体验。