2024-01-24
今日行过铜锣湾边,喺Cubus揾到间鮨宝山,食咗个Omakase lunch,真系赏心乐事!一入去,师傅嘅热情招呼就好有喜感😄。头盘嘅三品,每样都非常出彩。黑梅贝弹牙得嚟又鲜,咬落啖啖肉,真系解渴。太刀鱼🐟肉厚得黎入口即溶,脂香四溢,外层烤得啱啱好,再蘸吓冲绳海盐,鲜味更提升。至于煮文蛤,喺朝早嘅鲜甜下,真系正!茶碗蒸嘅细腻同蟹肉三文鱼籽嘅鲜味,系种品味,感觉自己好有福气🍀。每贯握寿司,师傅都好似讲故事咁细说材料嘅来头,见到原只真鲷展示前嚟,瞬间觉得好尊贵。带子、真鲷、金目鲷,每一口都好似尝到海嘅精华。太惊艳喇,北海道根室嘅马粪海胆仲要话一说,质感细滑,味道深深嵌入心坎!最后嘅秋刀鱼矶边卷,加咗茗荷与紫苏叶,好有秋意,卷物嘅清新好像系个完美符号,为呢顿饭画上句号。最后结尾嘅海盐雪糕🍨,清新而不甜腻,真系一个美好嘅午餐!转角遇到爱,呢间鮨宝山,值得再黎𓌗!