2017-10-18
朋友约我食日本野我二话不说应承咗,然后才发现原来呢一度系荔枝角。荔枝角呢附近嘅餐厅越开越多,D2 更加系有10数间,约我来食日本野鮨芸,因为刚推出了秋天秋刀鱼菜单。喜欢吃刺身嘅我当然也点了,新鲜美味而且当季肥美的秋刀鱼刺身。虽然还未去到入口油脂丰满的感觉,但系渗出的油分在我口腔来徘徊。口感好好。另外发现呢度嘅食物摆位十分之靓,每一样野上枱嘅时候有如艺术品。有点不够后立即再点了同样美味的秋刀鱼寿司,配上葱花同姜丝,能够把秋刀鱼嘅鲜甜口感更加凸显出来。一路响度等你食嘅时候我同朋友默默画默默画,每一张枱都有颜色笔,配上美丽嘅coaster ,等待嘅时间好好咁样画一下图,有些有图案有些系空白,随个人喜好选择适合嘅将当日嘅工作或者疲劳透过画画抒发出来。接着朋友问我知唔知道点解会叫我来呢间餐厅?我话因为有秋刀鱼食啰。佢答我唔系架,佢想话我知呢一度大厨的故事,大厨在日本学师嘅时候认识了一位同样喺日本留学嘅女学生,十分之投契而且女学生经常去到大厨以前学诗嘅寿司店,可惜就系一个快乐的倾谈晚上之后,女学生冇再出现呀!大厨到现在仍然想念呢位女学生,所以喺寿司吧枱嘅第一个位置就系预约俾佢嘅位。听呢个故事,我接
听呢个故事,我接着问左一句,咁咪大厨结咗婚未啊?朋友答我未呀,
我当然唔系因为对呢位大厨有兴趣,而系我知道佢唔结婚,都希望等待呢一个虽然出现得好短暂,但系很重要占据了佢嘅心的留学生。从使我觉得呢一个机会系10000000分之一都未必会。
接着食咗一个令我觉得好惊喜嘅秋刀鱼紫苏卷,系呢度嘅大厨原创架。意想唔到嘅系做得好精美如两粒可爱嘅车厘子一样,系用想美味嘅秋刀鱼片配合紫苏叶卷起再烧,紫苏叶同秋刀鱼味道很配。两种味道喺口腔内满满的散发出来。好正。
见到隔离枱食紧呢一个又玩得又睇得嘅流水面,我当然都希望试吓啦,未有机会去到日本亲身感受呢一种咁得意嘅食面方法,庆幸嚟到呢一度能够亲自品尝,首先将葱花芝麻同僵尸放喺自己嘅冷面碗配合冷面酱汁,接着就开动机器将一住着嘅冷面放到冰水里面,我哋今次食嘅系彩虹素面颜色色彩缤纷好靓呀!
素面冇荞麦面咁弹牙但系呢口感亦都好不错。头一两次系需要练习然后呢就能够架轻就熟呀。
喺晚饭完成之前我都画好我嘅小手作,我喜欢天空所以我画左天空,当然希望有机会贴堂但系呢啲小学鸡质素就无谓吓亲人啦。
可能当年嘅呢一位留学生喺度谂,搞错啊俾咗咁多次机会你攞我电话你都唔够胆架,系咪对我冇意思先,激死呀!然后嬲爆爆咁样离开。
一顿美味嘅秋之秋刀鱼美食之夜完美结束,好希望大厨同一位占据响佢心灵咁重要嘅女生能够重逢,因为我相信相爱应该要走在一起希望呢一度嘅秋天的童话会系一个happy ending , 除咗大厨嘅呢个餐厅有你专属嘅位置,系大厨心目中你都系如此专属。