2016-11-02 1268 浏览
因为尖沙咀都算喺常出没嘅地方,加上亦喺约朋友食饭聚旧区域热选之一,睇见依区变化得都几快,尤其短短一截掘头巷嘅厚福街,走过厚福街,目测有超过90%地铺都喺做饮食,可以讲喺自动成为咗一条美食街。走到街尾嘅H8,更喺厚福街嘅地标食厦,是夜就喺拣咗12楼嘅Bel Cibo与朋友聚餐。H8都嚟过好几次食嘢,知道喺一层一间食店嘅格局,所以,一出电梯就见到餐厅,但以磨沙玻璃隔一隔开电梯走廊同用餐区,感觉会好啲。转个弯入到餐厅区,地方唔算大,一室以深灰色为主调,配以多盏水晶吊灯,高贵还高贵,光线感唔强,如每枱天花上加一盏聚焦灯唔知气氛、效果会唔会好啲呢?中间主要喺4人枱,配以梳化櫈,但编排得稍为密集,而挨窗两边则为卡座,挨背高之余,亦非常阔落,喺小弟认为最好坐嘅选择。朋友未到,先点啲嘢饮,Bel Cibo既卖海鲜,亦有卖酒,餐酒、烈酒、鸡尾酒故然唔少得,近年大热嘅手工啤一样有,而且,近入门口位更放咗多款手工啤俾客人试,据店员介绍全部都喺口味富特色嘅出品。最正喺佢哋唔介意俾客人试,难怪入门个柜放咗咁多手工啤啦!讲番啲饮品先,晌饮品餐牌上,除酒之外,有数款沙冰、奶昔、混合果汁梳打我哋都颇有兴趣。Cooki
Cookies Banana Milk Shake $62

小弟就拣个香蕉奶昔降下温,个奶昔卖相都几得意,因为上面加咗啲奥利奥饼干同朱古力条,正正啱晒我食住啲朱古力饼,饮吓奶昔咁等朋友。而个奶昔嘅蕉味都几十足,奶滑度都唔错,至紧要够晒冻,一喝解千暑。
Cookies Banana Milk Shake
Max Fruit Soda $52

混合杂果梳打可以晌咁多款果汁中拣其中两款,朋友就拣桃味夹芒果,卖相同样够玩味,桃味果汁早已沟入梳打底部,而芒果汁就放晌针筒内,虽然最后都喺沟埋一齐,但就可以先试试个桃味梳打,跟手再沟匀试个混合梳打。友人话桃味比较突出啲,并话唔知佢哋喺咁做法,否则拣两款唔同色嘅果汁嚟沟吓,可能色彩更靓。
Max Fruit Soda
Mango Smoothie $58

另一位朋友所拣嘅芒果沙冰,话味道唔错,芒果味颇为清甜,而且打得都几柔滑,至少唔会有啲冰粒感,入口非常爽快。
Mango Smoothie
一边饮住,一边倾偈,头盘及主菜都陆续登场,顺便介绍吓餐厅有咩菜式选择。超巨型嘅餐厅,中英对照,兼图文并茂,主要分类为汤、头盘、沙律、小食、主菜、意粉、薄饼及甜品
此外,有更划算嘅二人餐,包3个头盘、餐汤、第一主菜(2拣1)、第二主菜(3拣1)、甜品拼盘及啡茶,可以讲喺内容非常丰富。定价$588 + 10%,睇嚟都几划算!
法国生蚝拼盘 $298

餐厅啱啱做紧生蚝推广,法国生蚝每只只卖$38,有食开蚝嘅朋友都知,依个价喺非常抵食嘅价位。仲要8只蚝,加送两杯餐酒,卖大包价$298,即喺等同免费送两杯餐酒。
一份生蚝拼盘,8只法国生蚝共有3款品种:Fine de Claire(3只)、Gold Beach(2只)以及Go Special(3只),几款都喺属较大只嘅品种,配以柠檬角及自家调嘅鸡尾茄酱,后两款都喺第一次品尝,印象中亦喺较少听过嘅名字。
法国生蚝拼盘
Gold Beach

蚝肉十分肥美,以爽脆感为主,海水味适中,较易讨人喜欢。
Gold Beach
Go Special

食落个人觉得蚝味余韵长,鲜甜而口感爽脆。
Go Special
Fine de Claire

肉质似乎相对实净,但海水味强烈,所以,喺3款之中应该喺最咸嘅一款。
Fine de Claire
西班牙风干火腿红茄多士 $98

一客有4件,以烘到超脆嘅牛油百吉包垫底,上面铺上鲜蕃茄粒再堆满西班牙风干火腿,一入口就知好对办,火腿油润充满咸香嘅味道,衬以酸香嘅蕃茄粒粒,绝无油腻嘅感觉,超好食。
鹅肝春卷 $98

睇起嚟似乎无乜特别嘅春卷,真喺好简单卷住鹅肝就咁炸,不过,食落香脆唔油,鹅肝添加咗一份甘腴嘅香味,而佐食嘅千岛酱原来喺自家处理过,因为食起嚟比平常嘅千岛酱喺有啲分别,酱内多咗啲洋葱粒之类。另外,配以新鲜蔬菜条,爽脆清新,正好减低食油炸嘢嘅罪恶感。
龙脷紫菜意大利饭卷配南瓜姜味酱 $158

揾意大利饭做寿司卷,真喺好有创意,加上用埋龙脷柳做成反卷,真喺别具心思,不过心思还心思,出嚟嘅效果个人就觉得唔太理想。首先,龙脷柳都喺香煎嘅最好食,依家只喺似煮腍咗嘅鱼肉,紫菜亦抢走啲鱼味;意大利饭同样有偏腍嘅问题,无晒咬口嘅特性,反而个南瓜酱带点姜味几得意,但如姜味再强啲就更有个性,依家姜味未免隐约啲。
龙脷紫菜意大利饭卷配南瓜姜味酱
炭烧日本活性水饲猪鞍 $248

主菜嘅猪鞍就非常有质素,好讨好嘅一道菜式,店员上菜时仲介绍俾我哋知款猪鞍重点喺猪只以矿泉水饲养,曾记得以前晌旺角一家餐厅食过依类猪鞍,生熟度可以好似煎牛扒咁,唔需全熟,五乘喺最好添,不过店方为免客人太担心过生,一般做到七乘。炭烧出嚟嘅效果令外观好靓仔,的确,切开一睇,色泽好粉嫩,入口肉质颇嫩滑,带点爽口嘅感觉,而且甚富肉汁,唔使沾任何汁酱已好好食。顺提一带,配菜已见心思,车厘茄焗过,更浓缩酸香,法边豆以黑椒轻炒,变得更惹味。
炭烧日本活性水饲猪鞍
综合整晚嘅餐厅体验,头盘及小食颇有惊喜,大菜类则好坏参半。今餐贵在有食蚝,所以如果唔食蚝,人头消费会晌三百蚊楼下。招呼方面非常好,斟水、换碟好到位,店员亦非常有礼,最有印象喺店员嘅一句话,当佢送餐或斟水后,我讲句「唔该」,佢回句「应该嘅」
,今时今日,有啲侍应连基本礼貌都无呀!
法国生蚝拼盘