年头时候同朋友黎食过Gin Sai的 蟹餐,大家都觉得唔错,上两星期大家讲开不约而同决定今次再黎食,结果都冇令我地失望。今次的蟹餐记忆上好似同上次有啲唔同,前菜presentation好大阵象,小木架上放上凉拌的wasabi jelly毛蟹肉,上面有海胆,底下有菜,而厨师好有心机用冰盛住个木架仔,keep住冰凉感觉。我地最欣赏的系wasabi 啫哩但唔刺鼻,清新得黎能吊出蟹肉的甜味,令成道菜好好美味。而蟹肉同海胆都好足料,放到成个木架满晒 ><。之后黎个热的鳕场蟹茶碗蒸,虽然菜式普通,但蒸蛋都好软滑,面头加两条蟹肉,不过不失!烧鳕场蟹脚卖相好精美,远远上菜时已嗅到香气。我地好奇问侍应果一条放在蟹脚上面系咩,原来系炸香了的稻穗,食落米通感觉很像,好似pop corn咁好香好好食。而蟹脚烧起之后唔会太干身,好鲜甜,蟹脚很粗,唔似出面果啲咁「瘦」。好开心宜家仲有咁真材实料的餐厅。呢度的天妇罗逐件炸该件出,制作好认真,每件蟹肉天妇罗都新鲜滚热辣,唔会放入口之后成口油。而且我好喜欢佢其中一件紫苏叶包住蟹肉,紫藓叶叶香同蟹肉好夹,非常之清新,但又唔会盖过蟹本身个甜味,正正正!我地好

我地好奇上网查八寸点解,原来系杂锦咁解,呢个名系的碓冇改错,一大盘丰富又色彩班烂的蟹杂锦,成盘共三种蟹,两人份量即共有六碟一同上,画面好壮观呀! 我地不断哗哗哗!三道菜分别系香箱蟹盖醋啫喱、鳕场蟹柿沙律同埋松叶蟹浸春菊。三款菜式有唔同风味:香箱蟹盖醋啫喱是酸酸的,鳕场蟹柿沙律是甜甜的,松叶蟹浸春菊是清淡的。我建议系食左松叶蟹浸春菊先再食香箱蟹盖酢喱啫,最后先食鳕场蟹柿沙律。因为应该系由最淡味的一道开始食,咁先唔会抢味。最后三款食晒款款都好独特好好味,喺第二地方食唔到。

到Hotpot主菜打,呢度将份量控制得唔错,配菜多数系好新鲜的蔬菜,好好衬托出个蟹脚,又唔洗等好耐就滚熟。而且煮蟹锅个过程原来系好认真的,先煮咩、后落咩都好有学问。蟹脚份量都ok多,最爱点酸汁食好清新,用埋黎点蔬菜都好正 (可能我钟意酸酸的)。食完蟹锅就真正饱饱lu!

甜品系类似个大菜糕,但系深啡半透明好烟韧,配上金箔个颜色配搭真系好靓,周边的黑糖汁好香甜但又唔会太浓。简单卖相矜贵,用黎做蟹宴的总结是最好不过。
毛蟹海胆wasabi喱啫
烧鳕场蟹脚