2018-10-16 964 浏览
屋企人生日揾咗间好嘢开餐。 钟意食日本嘢嘅我们去了近铜锣湾鹅颈桥附近嘅一间日式料理店。 来到门口就有日本居酒屋嘅感觉, 入到里面 果然有传统日式鱼市场风貌。 自设鱼缸, 各种生猛游水海鲜 一目了然, 绝对新鲜。 乌贼矶烧 $75 小小嘅电烤炉已经准备在每张枱上。 不过店员仍然细心为你 慢慢烧好再切开。 一路烤一路加上烧汁, 仲闻到阵阵嘅鱿鱼香。 鱿鱼香软, 烍至刚刚熟 ,完全唔韧。白蛤矶烧 $45呢款又系可以找店员代劳帮你烧。 白蛤肉肥美鲜嫩, 一烧熟开口并淋上味淋作调味, 简单可口又鲜味。炎丸海鲜沙律颜色好鲜艳, 有好多唔同 细细角切嘅海鲜刺身。 三文鱼, 油甘鱼,吞拿鱼,八爪鱼,仲有北寄贝。 沙律汁另上,可以自己控制份量。 味道清新带少少酸, 唔会抢咗刺身嘅鲜味。 秋刀鱼左口鱼刺身 秋刀鱼刺身比较少吃。 肉质有弹性, 鱼皮部分仍闪闪发亮,估唔到一啲都唔腥, 鱼味仲颇浓亦颇肥美, 令我对秋刀鱼刺身印象改观。 三文鱼杂菇牛油烧$48熟嘅三文鱼同杂菇混入牛油, 唔会好油腻且非常惹味。左口鱼刺身味道比较淡身, 可以蘸特制微微酸嘅酱汁带出鲜味。 右手面有两片应该系左口鱼裙边部份, 鱼油特别丰

自设鱼缸, 各种生猛游水海鲜 一目了然, 绝对新鲜。
乌贼矶烧

乌贼矶烧 $75

白蛤矶烧

白蛤矶烧 $45

秋刀鱼左口鱼刺身

三文鱼杂菇牛油烧$48
熟嘅三文鱼同杂菇混入牛油, 唔会好油腻且非常惹味。

左口鱼刺身味道比较淡身, 可以蘸特制微微酸嘅酱汁带出鲜味。 右手面有两片应该系左口鱼裙边部份, 鱼油特别丰富肥美。

整体嚟讲两款刺身都吃得出非常新鲜。

巨峰提子乳酸
Mix 得唔错, 乳酸味令巨峰提子味道更突出。

巨峰梳打
好够气, 唔会太甜, 配刺身或者热食都唔错㗎。

苹果烧酎
苹果梳打加入了烧酎, 同冇酒精梳打一样咁大杯。 饮吓饮吓唔觉其实都几strong.

泡菜猪肉锅
猪肉片放了一段时间都冇话好干好韧, 肉质唔错,冇果种猪臊味。 最底铺上韩国嘅租粉丝, 很饱肚暖胃。 呢款系唯一同海鲜冇关系嘅菜式, 质素都唔错。

焱丸号寿司
佢嘅摆设就好似瀑布咁,倾泻而下, 艺术品一样。 海胆非常甘甜,
三文鱼子下面 有些沙律酱, 就好似食沙律一样。 旁边仲有许多但蛋,还有铺上满满蟹肉的军舰, 真系满足到极点! 再过啲就系 酱油渍嘅吞拿鱼, 咸咸地味道唔错, 风味与单一地蘸酱油亦有所不同。 最后则是蟹肉沙律军舰。 所用的沙律酱唔会过酸, 非常美味。

还有VIP 房角落

整体来说食物质素唔错, 睇得出每道菜都花过心思。 店员服务有礼 , 令你有愉快的用餐体验。
乌贼矶烧
白蛤矶烧