2020-11-25 104 浏览
约咗个朋友食饭,佢揸车带我去食呢间喺新田购物城嘅蒸气海鲜,叫醉辣鲜。本身我哋两个都钟意蒸气海鲜,因为原汁原味,而且健康。呢度揸车入去都几方便,有充足嘅车位,而且车位就喺食嘢嘅地方不远处。呢间蒸气火锅,几有特色㗎,同一般𠮶啲做蒸气火锅嘅酒楼唔同,设计较年青,好似有少少酒吧嘅感觉,假期时仲会有live band㗎,气氛应该会好好。 呢间餐厅有几个水缸养住龙虾、虾、蟹等等嘅海鲜。我哋一人叫咗一个龙虾套餐 (一位HKD268),加埋会有一只 龙虾同一只蟹,可以自己去水缸度捉,又几有创意㖞,可以捉自己想食𠮶一只。拣好之后就交畀店员处理,然后我地就开始蒸蔬菜同埋鸡件先。呢度仲有老火汤同埋温泉蛋㗎,前菜都唔马虎㗎又几好食。个蒸鸡有少少酒香,腌得好好味,鸡肉嫩滑。虽然呢度主打海鲜,但系个鸡绝对唔差㗎。 蔬菜新鲜而且干净企理,估唔到蒸海鲜都有咁多蔬菜拣,仲有我钟意食嘅粟米、金菇同埋冬菇呀,蔬菜蒸完一样咁好食,就系因为食到佢嘅鲜甜嘅原味。好快就到食海鲜嘅时间! 侍应将一大盘海鲜送上, 个阵容好鼎盛呀! 望到就觉得好丰富。 呢度有晒全部嘢食所需要蒸嘅时间参考,差唔多时间𠮶啲可以一齐蒸。跟住佢蒸嘅嘢食全部都好

呢间蒸气火锅,几有特色㗎,同一般𠮶啲做蒸气火锅酒楼唔同,设计较年青,好似有少少酒吧嘅感觉,假期时仲会有live band㗎,气氛应该会好好。

呢间餐厅有几个水缸养住龙虾、虾、蟹等等嘅海鲜。

拣好之后就交畀店员处理,然后我地就开始蒸蔬菜同埋鸡件先。

呢度仲有老火汤同埋温泉蛋㗎,前菜都唔马虎㗎又几好食。

呢度有晒全部嘢食所需要蒸嘅时间参考,差唔多时间𠮶啲可以一齐蒸。跟住佢蒸嘅嘢食全部都好好食,啱啱好。

我哋首先蒸咗个龙虾同埋蟹先。个龙虾好新鲜,切开咗都仲有少少郁。

虽然个龙虾我哋每人只有半只,但系都好够食,因为本身都几大只,半只都有啖啖肉嘅感觉好满足, 而且仲有啲膏都几香,肉质爽口弹牙,好正 。

只蟹都几好食,蟹肉嫩滑又有膏,其实每人半只都啱啱好,我哋钟意试多啲款式嘅海鲜。

下一样我哋蒸蚝同埋虾。只蚝唔细只,蚝肉鲜甜 。虾就爽口弹牙。

之后我哋蒸沙白。数量都几多㗎,食得好满足,啲肉都几滑,而且冇沙。全部嘅沙白都有打开晒壳,冇一只系死㗎。 有几只沙白会要蒸耐少少,如果见未打开,可以逐分钟加落去试下,然后就会有更多嘅沙白开壳㗎啦。

扇贝每人一只,肉质鲜甜美味。

圣子大大只,而且一啲都唔韧,又甜又好食,食得好满足。

鲍鱼每只份量唔细只,啖啖肉,有弹性,有嚼劲但又唔韧,好好味。

食完海鲜系时候食粥。呢个粥除咗吸收咗头先蒸嘅嘢食嘅精华,佢本身仲有芋头同南瓜等等嘅材料,个粥清清地又带轻轻嘅甜味,我哋每人都食咗几碗。

食海鲜,啲食材新鲜又靓嘅话,真系就咁蒸唔使加调味料,就已经好好食,原汁原味咁净系食个食材本身嘅味道,呢样我同朋友都好钟意。 而且用蒸呢个烹调方式,除了健康,亦都唔会觉得“溜“,可以食多几款添。

呢度都几啱倾计㗎,想喺度叹下海鲜吹下水,会 系个唔错嘅选择。