2019-08-27
近年越嚟越兴蒸气粥底火锅,今次嚟到元朗食一间蒸气海鲜粥底火锅!除咗元朗仲有其他分店。本身设定好晒有唔同嘅套餐俾我哋拣,唔同价钱可以拣嘅海鲜就唔同,当然价钱越高海鲜种类就越多啦!我同朋友拣咗个价钱中位嘅套餐就包左10款海鲜!店员会根据返季节时令,去介绍返当季最适合食嘅海鲜。一开始店员将啲米同埋汤摆喺个锅底,再加埋排骨同埋南瓜做一个粥底,在喺上边放个蒸架要来蒸海鲜!前菜炸鱼皮🐟讲起海鲜唔少得嘅当然系蟹啦蟹多数分为两大类肉蟹同埋膏蟹!店员同我地推介左越南膏蟹,膏嘅份量果然唔少,无论系硬身嘅橙色高同埋啡色嘅软膏都多到滞出嚟咁滞!蟹膏蟹肉都好鲜甜肉唔会太少!再嚟嘅系琵琶龙虾店员话呢种龙虾系比较少有平时介绍都好少会有得卖。每人有一只切开左两半啦,佢啲虾肉好弹牙好爽口!另外仲有澳洲龙虾、鲍鱼、海虾、圣子、蚝同埋龙趸片等等!全部都好新鲜肉质亦都好好,鲍鱼唔会太韧!全程店员都会帮我地蒸,教好晒时间,坐喺度等食就可以!服务态度亦都好好有详细同我地讲解每种海鲜嘅食法!最后就到蔬菜拼盘,有生菜南瓜娃娃菜等等!然后店员就会为我地准备好个粥底,可以俾我哋选择想食杰啲定系稀啲。海鲜嘅精华流晒落去个粥底度,亦都有啲蟹
前菜炸鱼皮🐟
讲起海鲜唔少得嘅当然系蟹啦
再嚟嘅系琵琶龙虾
另外仲有澳洲龙虾、鲍鱼、海虾、圣子、蚝同埋龙趸片等等!
最后就到蔬菜拼盘,有生菜南瓜娃娃菜等等!然后店员就会为我地准备好个粥底,可以俾我哋选择想食杰啲定系稀啲。海鲜嘅精华流晒落去个粥底度,亦都有啲蟹膏跌咗落去!成餐饭嘅重点就系个粥底,个粥底好鲜甜好香,令到人食完一碗再一碗!最后配埋一个冻冰冰嘅雪耳木瓜糖水,唔会太甜,好滋润!下次想再嚟试吓其他套餐!