2017-12-21 580 浏览
红磡小店愈开愈多,今晚就同柑太去试下好多人推介既鲜蒲,位置真系算隐闭,隐世食肆仲要落楼梯,但门面装潢好有越南法式风格。门面大大只字,好易发现。可惜我已经唔系学生落层楼梯就入到去,门口外仲有得露天食添店内坐位不多,但计埋可露天位置都可以坐到廿几人。店内装潢带出温馨家居小店风格,灯光柔和。我同柑太分别点左佢地招牌贝壳粉丝同埋津市牛肉粉。再点左一个醉鸡翼同埋甜品椰皇啫喱跟餐叫左两支饮品,杨协成果支绿茶一饮就知道系杨协成出品,试过就知点解木耳同莲藕,睇落好似好辣,但食落其实辣度唔高,莲藕切得好薄,食落好爽脆。醉鸡翼好出色,斩件切开后好易食,入口绍兴酒香味极浓,肉质好滑,而且鸡肉已经浸到骨肉分离,鸡的肥糕已经无法之余,仲睇到鸡肉中间已经起了一层胶质,食落最尾都仲系好香酒味,对于钟意食醉鸡既人黎讲,真系一大喜讯,出面大大大酒楼都唔食到咁好味既醉鸡。问过佢地有乜方法可以来整到咁入味,厨师话除左浸耐D之外,佢地自己仲有独特秘方,先可以令醉鸡咁入味,真系好食到唔想停。招牌锡纸贝壳粉丝成个粉丝装系鸡公碗内,仲用锡纸包住,一打开独特香味四溢,而用料十足,入面除左沙白、木耳及茶树菇外,仲有大量贝壳,每只都非常

门面大大只字,好易发现。

可惜我已经唔系学生

落层楼梯就入到去,门口外仲有得露天食添
店内坐位不多,但计埋可露天位置都可以坐到廿几人。

店内装潢带出温馨家居小店风格,灯光柔和。
我同柑太分别点左佢地招牌贝壳粉丝同埋津市牛肉粉。
再点左一个醉鸡翼同埋甜品椰皇啫喱
跟餐餐饮

招牌锡纸贝壳粉丝
成个粉丝装系鸡公碗内,仲用锡纸包住,一打开独特香味四溢,而用料十足,入面除左沙白、木耳及茶树菇外,仲有大量贝壳,每只都非常大只,除此之外,我地每碗粉都额外叫多左3款食物,心心腐皮角、香葱鱼枣、猪肉条系柑太既粉丝入面,每样食物都好大件,而粉丝系锡纸内尽吸所有食物既精华,每一口都非常惹味。汤底极为芳香,入口没有过重的辣味,反而有一阵阵贝类及菇类的浓郁野味在口中散布,半点不带味精的精华所在,实在令人回味无穷。
津市牛肉粉
另外加左鱼皮饺、腩肉及墨汁花枝丸,本身已经有不少牛腩。河南米粉入口比一般米线更弹牙美味,虽然只是小辣,但食落愈来愈有辣度,但汤底极香浓的牛味实在是再辣也要拚死多饮一口。
牛腩本身已经炆得很腍,肉质清甜,腩肉很爽滑弹牙,虾米鱼皮饺不像一般鱼皮饺肥腻

椰皇啫喱
食完个口仲系辣辣地,幸好甜品上场。
原只椰皇酿啫喱
打开个盖发觉入面将椰肉起了一部份出来,再将椰皇汁加入鱼胶粉做成啫喱,入口清新鲜甜,每口啫喱都带著椰香,椰肉香滑易食,实在是解辣的最佳选择。
2017-12-15