2023-08-09
#搞串个pantry礼拜六日📆行开港岛💂🏻♀️一转,可以见到好多靓靓历史古迹🏛️,当中仲有啲系活化🆕咗,喺入面行街食嘢🛍️都特别有feel。今次就嚟到中环街市,地下嘅美食广场🍽️有好多餐厅拣,今次我哋嚟咗呢间越式🇻🇳餐厅。🐮顺•生牛肉牛肉丸汤河($78)汤底一啖里面饮到牛嘅油脂浓郁香味、香草调味料嘅特色风味、同埋洋葱丝葱丝香香辛辛嘅味道,忍唔住系咁饮汤!河粉质地适中。牛肉片肉味浓郁,又唔会太韧,而牛肉丸系正宗越式嘅细粒丸,食落弹牙,好食!🦀蕃茄蟹膏蟹肉虾丸扎肉汤檬($88)蟹膏嘅味,超级香!汤底蟹膏加蕃茄嘅配搭,令到味道更加鲜甜,而且蟹膏嘅份量都唔少。而且蟹肉份量都唔少。捞埋檬粉食都仍然食到蟹肉嘅质地,好满足。虾丸同扎肉嘅用料有诚意,弹牙又鲜味!🍗越式香茅鸡翼($52)鸡翼炸到好酥脆,外皮趣博博好吸引,仲带啲蜜糖南乳嘅甜香味,伴碟嘅酸萝卜都好好食。攞住呢间舖头嘅收据🧾仲可以去隔离饮品舖🥤九折买嘢饮㖭😆。
🐮顺•生牛肉牛肉丸汤河($78)
🦀蕃茄蟹膏蟹肉虾丸扎肉汤檬($88)
🍗越式香茅鸡翼($52)
攞住呢间舖头嘅收据🧾仲可以去隔离饮品舖🥤九折买嘢饮㖭😆。