2017-03-07 4080 浏览
大肥爸爸不甚爱吃西餐,故大食会聚餐大多为中餐。周四晚因大肥要出席会议,会友就相约一试会长推介咗好几次o既「Le Port Parfumé」。位于九如坊o既法国餐馆楼底极高,光线柔和,半开放式o既门面开扬通爽,大堂装修成一个大客厅咁,感觉轻松自在。饭局有九人之多,为怕即场点选食物会引起混乱,算系半个熟客o既会长就预先同年轻友善o既经理哥哥安排好菜单。Pork Terrine, Duck Rillette, Bayonne Ham, Saucisson($280):第一道拼盘含四款冻肉,分别为猪肉酱冻、鸭肉酱、巴约纳火腿、及法国香肠干。巴约纳火腿同法国香肠干均切得够薄,味道同为香浓,前者柔润唔咸,后者味重而半带脆口,各有特色。猪肉酱冻边边层肥膏虽则未必为最健康之选,但要连埋食先会觉得个肉酱香润。意外地,小碗中o既鸭肉酱一啲都唔嚡口,咸点拼盘送酒实在一流!Hokkaido Scallop Omelette:正因带子奄列连煎镬上,热力十分强劲,煎蛋部份有少少过熟,食落就觉得老咗啲,加上馅料中唔系好够带子,令𩠌菜更为逊色。Clams a la Plancha($260):同样以锅上o既白酒煮蚬喺
Pork Terrine, Duck Rillette, Bayonne Ham, Saucisson($280):第一道拼盘含四款冻肉,分别为猪肉酱冻鸭肉酱巴约纳火腿、及法国香肠干
Pork Terrine, Duck Rillette, Bayonne Ham, Saucisson
巴约纳火腿法国香肠干均切得够薄,味道同为香浓,前者柔润唔咸,后者味重而半带脆口,各有特色。猪肉酱冻边边层肥膏虽则未必为最健康之选,但要连埋食先会觉得个肉酱香润
,加上馅料中唔系好够带子,令𩠌菜更为逊色。
Hokkaido Scallop Omelette
Hokkaido Scallop Omelette
Clams a la Plancha($260):同样以锅上o既白酒煮蚬喺枱上已散发出阵阵芳香,刚好衬返中文可译为「香味海港」o既店名「Le Port Parfumé」,咁咪即系「香港」
?!
Clams a la Plancha
渗满海水咸香o既蚬只鲜甜肥美,席上o既绅士淑女不消十分钟已成功清碟,美味程度不用多说。
Clams a la Plancha
Roasted Farm Chicken, Peas & Haricot Verts($1,000):为供相机食先,烤鸡先原只登场
,睇头十足。
意外地,并无特别酱汁o既农场鸡肉质一啲都唔实唔嚡,就连厚厚o既鸡胸都好够肉汁,加上鸡皮已去哂毛,感觉健康又卫生。
Seafood Pasta($600):由于九个人分一只农场鸡食实在未够饱,结果大家就决定追加份海鲜意大利粉。大大盘意粉用上中虾带子煮制,材料及份量均属重量级
Seafood Pasta
意粉面条烟韧弹牙、带子软嫩、蚬只肥润、中虾爽脆,各款海材同碟上o既海鲜浓汁一样鲜甜无比,建议店子可考虑为菜式改名为「Le Port Parfumé Pasta」,即「香港意粉
Seafood Pasta
Floating Island($70):大食会o既长辈会友因健康理由唔可以食咁多甜野,嘻嘻,刚巧造就小肥可以一人独享雪白o既浮岛甜品
。以蛋白打制o既糕点松厚软熟,轻巧得犹如食紧层云咁,简单点上碟底o既云尼拿忌廉则倍感香滑,个人like爆!
Floating Island
Fresh Baked Madeleines($80/3pc):新鲜焗制o既玛德莲蛋糕仔皮层好够香口,不过个人略嫌糕身干咗少少,但当涂上伴碟o既朱古力酱食用时却又能巧妙地增添返湿润,依招都出得几好,莫非师傅系武林中人?!
Fresh Baked Madeleines
隐居于中环内街o既「Le Port Parfumé」面积唔算好大,但胜在楼底高,环境温馨舒适。香气洋溢o既法式小馆主打o既海鲜菜式鲜美可口,服务生友善客套,唔怪得知闲日晚市都能成为整条街最爆场o既一间
2017-03-02
Floating Island