2023-05-05 73 浏览
寻日我哋就试咗香港海鲜蒸气锅嘅始祖 — 蒸蒸日上私房菜!呢间餐厅嘅舖位虽然隐蔽,但系位置都好方便,由佐敦站行大概5-10分钟就到~佢哋有唔同嘅套餐,价钱由几百几蚊到千几蚊不等,主要因应唔同嘅海鲜食材调整,例如四百几蚊嘅套餐系海虾🦐🦐,再上嘅套餐就会系龙虾🦞🦞丰俭由人,如果你好似Food Boss 同Food Sec只系想得闲过吓海鲜瘾,可能$4/500嘅套餐都已经满足到你😋😋但系如果系一家人/一班人食餐好啲嘅庆祝吓或者有啲event,咁就可以拣啲价钱贵啲嘅套餐~🦀🦞🦐🦑🐙//精选海鲜套餐//贝壳、龙虾(半只)南非鲍鱼圣子、花螺龙趸鱼、蟹顶级牛(可转黑毛猪)黑松露墨鱼丸鸡+(野菌篮)粗粮蔬菜盘蒸锅粥脆皮地瓜丸每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)呢到海鲜嘅食材系非常新鲜‼️(Food Boss 每食一啖对眼都会瞪大系咁话好好食🤣🤣)龙虾嘅肉超级饱满,咬落口好juicy🦞🦞;北寄贝、鲍鱼、花甲、花螺全部都蒸得好软嫩🐚🦪,饮埋佢壳上面嘅汁真系超正😌😌;龙趸肉厚切大片,鱼皮好弹牙,肉质扎实,入口又好鲜鱼味🐟🐟🐟;佢哋仲有一个好特

//精选海鲜套餐//

贝壳、龙虾(半只)
南非鲍鱼
圣子、花螺
龙趸鱼、蟹
顶级牛(可转黑毛猪)
黑松露墨鱼丸
鸡+(野菌篮)
粗粮蔬菜盘
蒸锅粥
脆皮地瓜丸

每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)
每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)

呢到海鲜嘅食材系非常新鲜‼️(Food Boss 每食一啖对眼都会瞪大系咁话好好食🤣🤣)龙虾嘅肉超级饱满,咬落口好juicy🦞🦞;北寄贝、鲍鱼、花甲、花螺全部都蒸得好软嫩🐚🦪,饮埋佢壳上面嘅汁真系超正😌😌;龙趸肉厚切大片,鱼皮好弹牙,肉质扎实,入口又好鲜鱼味🐟🐟🐟;佢哋仲有一个好特别嘅黑松露墨鱼丸,口感亦都好爽弹!

肉类方面,佢哋嘅牛肉切片同平时打边炉嘅肥牛好唔同🥩🥩🥩肉质比较扎实厚身,食落口好有牛味(Food Sec 其实钟意呢一款嘅牛多过入口即溶嘅和牛类,因为比较食得出牛嘅鲜甜味); 最后仲会有杂菌同鲜鸡嘅组合,鸡件(就算唔系鸡髀部份)都系好嫩滑🍗🍗!

当你以为成餐饭已经食完嘅时候,店员就会揭起个蒸盖,你先会发现原来下面一只吸收住海鲜同埋肉类嘅精华煲紧一个风味同鲜味十足嘅猪骨粥🍚🍚😻😻(所以即使成餐饭系海鲜餐,都完全唔使担心唔够饱🤣🤣)个粥好味到Food boss都兜咗三四碗嚟食hahahahaha

好啦好啦,真系最后啦!😝😝佢哋嘅甜品系地瓜圆🍡🍡🍡层外皮炸得非常脆,入面包住芋头蓉(Food Sec 平时其实唔太钟意食芋头,但系佢哋将个芋头蓉打得几滑身,又甜甜地,所以我都几钟意)如果你哋有人生日嘅话,店家都会送两个造型好可爱嘅寿包俾你哋~(如果我冇记错嘅话,婆婆系芝麻馅,公公系莲蓉馅🤣🤣)

成个用餐体验,Food Boss同Food Sec都好开心好满意,店家会自己帮我哋计好时(所以我哋可以free ride,自己喺度倾偈😆😆😆)而且睇得出佢哋真系对食材好执着同埋好细心!老细自己都好有心周围去揾啲靓嘅海鲜比客🦑🦀🦐🐙

如果你(同埋你啲friend/屋企人)都好想食靓海鲜嘅话,真心非常推介呢间!佢个价钱绝对对得住佢嘅质素,一个套餐又有咁多嘢食,我觉得CP值算系颇高!😚😚

味道:👩🏻‍💻9/10
性价比:👩🏻‍💻8/10