2021-08-22
呢排大鱼大肉,间唔中都想食返啲Comfot food令肠胃舒服啲。所以今日就拣咗炮台山地铁站对面𠮶间知粥尝乐去食粥。虽然大热天时,但佢冷气开得够,食粥都唔会觉得太热。睇到店家推介嘅海鲜砂锅粥,就即刻谂起澳门氹仔嘅水蟹粥,因为冇得去,所以就即刻点返个海鲜粥怀念一下。食粥又点少得炒面同肠粉,之后再加咗个蚬蚧炸鲮鱼球。炒面同虾米肠先上,因为呢啲已经一早煮好,直接上枱就得。原来叫呢两样嘢各加$3,就可以叫杯冻饮,咁就非常抵食。炒面份量唔错,虾米肠就好似少咗啲,加埋甜豉油甜酱一齐食,大满足。跟住就到砂锅粥上枱,大大煲热焫焫,里面有一只花蟹再加七八只鲜虾,仲有两只鲍鱼,唔怪得食落成煲粥咁鲜甜啦。海鲜味融入咗系粥里面,啖啖都系海鲜同粥嘅精华,好食到停唔口。最后上枱嘅蚬蚧炸鲮鱼球,鲮鱼球比想像中淋咗啲,而蚬蚧酱可能系自己调校,比一般食开嘅再咸啲,呢个就唔算太出色啦只可以话合格。今晚最欣赏嘅当然系个海鲜砂锅粥啦,如果继续冇得去澳门,咁就可以嚟呢度食多次海鲜粥,再怀念下🤪
虽然大热天时,但佢冷气开得够,食粥都唔会觉得太热。
食粥又点少得炒面同肠粉,之后再加咗个蚬蚧炸鲮鱼球。