2019-06-14
好耐都冇食过蒸海鲜粥底火锅,呢间咁啱之前有朋友食完介绍我黎,仲话佢系主打用健康新鲜食材配蒸海鲜。虽然地方就偏远少少不过为咗食好嘢就冇法子啦。佢地点系响火炭既工业区内,响火车站行过去10分钟左右。一入到去,地方虽然唔系好大,但系座位都好阔落坐上去都好舒服,同埋个环境用嚟打卡一流呀!职员一开始已经好细心咁解释每个set既食材,由于朋友上次系食B餐,所以我今次都跟朋友嗌😁一开始前有个冷盘小食系皮蛋嚟嘅,个汁酸酸甜甜好醒胃..呢个系粥底,里面有日本十六谷,鱼肚,栗米同黑豚。职员帮我地加少少水之后就开始蒸海鲜喇.有机花生芽老虎班件..花生芽都系第一次听,职员介绍原来佢系超高营养嘅一种蔬菜黎,食落去有小小似芽菜,但好爽口,个前端好重花生味,配埋个班件..又唔会抢左佢味,成个配搭好match.蒜芯瑶柱北海道扇贝..呢个扇贝最正系佢啲汁,淡淡精华,食得出好新鲜。呢个叫做纽西兰托托贝,比起一般大蚬更甜..又系成个壳都好多精华..当然唔会放过😁海胆配蟹肉粉卷..味道特别!几有惊喜手工花生豆腐,一上台已经觉得佢劲靓喇..个豆腐蒸到恰到好处,滑身..好似食紧豆腐花咁.花生味不算太重.黎到最后一道菜啦佢期待左好
虽然地方就偏远少少不过为咗食好嘢就冇法子啦。
佢地点系响火炭既工业区内,响火车站行过去10分钟左右。
一开始前有个冷盘小食系皮蛋嚟嘅,个汁酸酸甜甜好醒胃..
呢个系粥底,里面有日本十六谷,鱼肚,栗米同黑豚。
职员帮我地加少少水之后就开始蒸海鲜喇.
蒜芯瑶柱北海道扇贝..
呢个扇贝最正系佢啲汁,淡淡精华,食得出好新鲜。
海胆配蟹肉粉卷..味道特别!几有惊喜
手工花生豆腐,一上台已经觉得佢劲靓喇..
黎到最后一道菜啦佢期待左好耐嘅龙虾
最后一道菜系花龙虾,每人半只但个size都算大只,仲有膏! 正阿!
最最最后重头戏,食粥喇..
呢个粥底我第一次试,因为出边都系白粥居多,呢个粥底简直一试爱上,佢吸收哂所有海鲜精华,同埋佢本身粥底个鱼肚劲桨嘴,好重胶质..个豚肉滚左咁耐竟然仲好林...
食完呢个粥真系已经超级饱喇..
本身我地仲想试埋佢个心太软..下次再大班人D一定会再黎食呀!