2014-03-30
话说以前食过好多次千両因为我呀妈好中意食,成日都揾我去XDD重点系我觉得系几好食,但真系贵不过佢中意唔通我唔俾咩XD今次就系同佢去浅尝一下过下口瘾:^)炙烧黑椒带子 $42带子开半都仲成1cm咁厚,睇落去又大大块咁,只讲份量又抵既炙烧后带子上有少许焦痕,食落带淡淡焦香味外表只有少少烧过,因此我估只有表面1mm系有点熟入面仲系好嫩滑爽甜,鲜味十足,仲有d清甜味另外黑椒唔多,只有淡香味加埋d酱酸酸甜甜,就算偏creamy都唔会好腻饭粒黏得稳,不散不烂,仲有点弹牙咁:^)西京银鳕鱼 $118睇MENU已知佢份量系少既,因为本身个价都偏贵当我知道细个食开既「银鳕鱼」,原来系Catfish之后,都有d惊外食会滥竽充数呃钱不过千両毕业under大集团,就算质素欠佳都唔会卖假野既果然信者得救(讲呢啲上桌见佢烧过后金黄色调好吸引不过一夹开个样好似好老好散咁,心感不妙岂知食落鱼肉仲系滑嫩带点胶质,近鱼皮既部份尤甚曾经食过西京烧,味噌落得重手,咸之余仲盖过食材原味,唔知食左咩咁然而呢到就唔会调味过浓,食到好淡既咸味,更重既反而食甜味仲有既系调味带出左鱼肉既鲜味,鱼油既甘香最后我地都冇点到个酱,就咁单纯品尝
因为我呀妈好中意食,成日都揾我去XDD
重点系我觉得系几好食,但真系贵
不过佢中意唔通我唔俾咩XD
今次就系同佢去浅尝一下过下口瘾:^) 炙烧黑椒带子 $42
带子开半都仲成1cm咁厚,睇落去又大大块咁,只讲份量又抵既
炙烧后带子上有少许焦痕,食落带淡淡焦香味
外表只有少少烧过,因此我估只有表面1mm系有点熟
入面仲系好嫩滑爽甜,鲜味十足,仲有d清甜味
另外黑椒唔多,只有淡香味
加埋d酱酸酸甜甜,就算偏creamy都唔会好腻
饭粒黏得稳,不散不烂,仲有点弹牙咁:^) 西京银鳕鱼 $118
睇MENU已知佢份量系少既,因为本身个价都偏贵
不过千両毕业under大集团,就算质素欠佳都唔会卖假野既
果然信者得救(讲呢啲
上桌见佢烧过后金黄色调好吸引
不过一夹开个样好似好老好散咁,心感不妙
岂知食落鱼肉仲系滑嫩带点胶质,近鱼皮既部份尤甚
然而呢到就唔会调味过浓,食到好淡既咸味,更重既反而食甜味
仲有既系调味带出左鱼肉既鲜味,鱼油既甘香
最后我地都冇点到个酱,就咁单纯品尝左一整块烧鱼:^)