2017-11-14
细细个就跟家人去食海鲜,不外乎都系鲤鱼门、流浮山,无论坐车或者揸车都唔算话好方便,即使而家长大左,都好少话专程入去食海鲜,一来食到海鲜嘅地方多左,二来大部分都好新鲜。本地人再入去食海鲜嘅都少左,游客可能仲多啲,加上入亲去食饭价钱不菲,好少踏足呢个地方。最近三家村码头旁边开左一家主打浜烧嘅日本料理,非常有新鲜感早轮又睇过好多介绍,于是夹个时间,收工就同几个朋友一齐过黎餐厅临海,部分位置可以见到无敌大海景,望出去都几靓嘅,食饭前早少少入去影下相留念都靓。比较可惜系我地收工入到去都比较夜啲,错过左日落景色,有机会去要再入去走走,始终日日番工放工都好沉闷,假日应该揾啲地方多走,影下相。餐厅位置阔落,近门口位置可以见到摆放鱼缸同冰柜,摆放当日新鲜运到嘅海产,菲律宾石蟹、花金鼓、池鱼、日本生蚝、花竹虾、各款贝壳类等,客人可以亲自去拣选,明码实价,食得放心。装潢方面花过唔少心思,用上木、竹等元素,具日式风味。人多嘅可以考虑预订房间,更近海边,不过我地就冇问及收费。餐牌供应沙律、前菜、时令海产、刺身、寿司、丼饭、乌冬、烧物、炸物、甜品等,定价中上。一行四人款款都试下,人均六百多。季节刺身特上选拼盘 $
季节刺身特上选拼盘 $888/8种
由师傅拣选当日新鲜嘅海产砌成卖相极吸引嘅刺身拼盘,有拖罗、金枪、油甘鱼、海胆、帆立贝、章红鱼、金目鲷等。海胆鲜甜冇腥味,口感绵滑,夹埋脆口紫菜,连平时唔好海胆嘅我都食唔停口。帆立贝、油甘鱼柔软鲜味,基本上对呢八款刺身嘅新鲜度无需怀疑
季节刺身特上选拼盘
季节刺身特上选拼盘
寿司:海胆军舰 $70/件、香葱吞拿鱼腩军舰 $45/件、蟹籽军舰 $35/件、黄金鱿鱼军舰 $35/件
吞鱼腩好滑溜,入口即溶海胆味道浓厚;蟹籽、黄金鱿鱼军舰属正常水平,份量大方。寿司饭口感烟韧,但紫菜唔够香脆,略腍。
天妇罗海老卷 $160
一共四件,寿司饭比较大件,海老爽口,加上芝麻同沙律酱,系好食,但个人认为其他食物会比较划算。
天妇罗海老卷
生蚝 $40/只
日本生蚝都几大只,蚝身烧到胀卜卜,软滑多汁,钟意食蚝嘅朋友不能错过,定价合理。
生蚝
生蚝
帆立贝 (浜烧) $98/只
帆立贝好大只,剪开烧会比较易熟啲,为免帆立贝太干身,一边烧一边可以加入木鱼水。
即时剪开左,每份依然系好大只,一口放入,口感丰满,贝身软腍,不过就冇想像中鲜味,相对之下,生蚝更加抵食。
帆立贝 (浜烧)
中虾 (浜烧) $168/4只
同样地,虾嘅size都唔细,肉质爽口,颇有水准。
中虾 (浜烧)
马刀贝 (浜烧) $118/4只
唔系太大只,肉质爽口,不过性价比唔高。
马刀贝 (浜烧)
烧油甘鱼骹 $120
虽然平时唔系好钟意食鱼头、鱼骹,但十分推介呢款油甘骹,简单盐烧已经好香,鱼骹冇细骨,而且鱼肉好嫩滑,鱼油丰富,完全唔干。
一行四人都好喜欢,净系食剩啲骨。
烧油甘鱼骹
清酒蝴蝶蚌 $188/8只
蝴蝶蚌感觉比平时食到嘅再大只啲,粒粒胀卜卜,肉厚多汁,干净冇沙,加上淡淡清酒味,更显鲜甜。
清酒蝴蝶蚌
清酒蝴蝶蚌
炸白饭鱼干 $48
入口脆身,薄薄一片,又香口。
炸白饭鱼干
岩盐枝豆 $45
岩盐枝豆
今晚于三家村水产进餐,甚有风味,正宗嘅浜烧都系第一次食,除左刺身、海鲜新鲜不在话下,但全晚令我印象最深刻嘅却系烧油甘鱼骹,十分回味,值得试试
餐牌: