2023-12-16 843 浏览
出名食海鲜嘅地方,鲤鱼门当然榜上有名。朋友介绍呢间餐厅,佢话呢间优胜之处系不会当我地水鱼咁,两个人食真系按翻二人份量。就算两个人都可以食到好多款海鲜!又不会焗人食套餐,弹性大~先要去海鲜档买海鲜,之后先至去酒家加工。今次拣咗系喺酒家右手边嘅一乐也海鲜档,几多款式,啲员工又会推介最时令嘅海鲜。豉油王虾碌,大大只,最重要连蒜蓉一齐炒,好香,入味又滋味,虾肉好爽口弹牙,啖啖肉,食得过瘾。用手食、剥壳都唔怕,佢哋会提供柠檬茶俾你洗手。椒盐鲜鱿,炸到金黄色,炸皮够薄,唔会食到几尺厚的面粉,但又保持到酥脆嘅口感。每条都好粗壮,份量颇多。菠萝咕噜肉卖相不错,啲肉够酥软,外层个皮唔会淋,保持脆身。而且仲有啲三色椒🫑、菠萝🍍,令到个𩠌更开胃~炸蚝两只蚝胀卜卜,我最惊蚝有铁锈味,呢只完全冇,只有嫩滑鲜味,唔太好蚝嘅我都觉得好吃~

菠萝咕噜肉

炸蚝