2023-09-17
🇭🇰Hong Kong - Tin Hau📍 ○de▽ 鲷白汤らーめん 鲷清汤Madai Clear Broth Ramen鲷白汤Madai Broth Ramen日式炸鸡Fried Crispy Chicken樱木烟熏糖芯蛋Smoked Soft Egg_____________________________之前系中环食嘅鲷白汤拉面原来系天后都有分店!但本身想食沾面嘅我,发现个日个沾面已经卖晒!唯有试下其他。汤底用咗鲷鱼以及唔同嘅贝类熬出黎,今次分别试咗清汤同白汤。但个人认为沾面比较好味!白汤,师傅会先用搅拌器打到起泡,加入小小柚子酱。先食个汤嘅原味再加入柚子酱,柚子酱增加咗个层次,令到个汤头好Fresh。清汤,会比较清香。配搭上牡蛎油,提升汤底鲜味。日式炸鸡,听店员讲个炸鸡系日本令过奖。所以叫嚟试下有咩咁特别。炸鸡无一层好厚嘅炸粉浆,一咬开都有小小汁。而旁边配上一个类似咖喱粉沾,不过不失。糖芯蛋,好香烟熏味道。但蛋本体相对比较熟唔系太做到糖芯嘅感觉。整体而言,相比第一次食好似无咁好食了。再去会睇下有无沾面食再去。但如果要排队就不了。📍 天后电气道77号地舖中环鸭巴甸街13号地舖中
📍 ○de▽ 鲷白汤らーめん
鲷清汤