2020-07-29
晚餐无得堂食,所以最近买多咗外卖。呢晚喺湾仔做完嘢,行过天乐里附近见到有间新开嘅餐厅,估唔到日本餐厅易手转咗做鲷鱼浓汤乌冬专门店🏮。餐厅环境其实相当唔错,无得堂食确系有点可惜😟。顾名思义,餐厅主打嘅当然系鲷鱼浓汤乌冬🍜,可以搭配嘅𩠌料有吉列猪扒、吉列蚝、海鲜、鲍鱼花胶、元祖叉烧同蒲烧鲷鱼腹等等。另外,餐厅亦有提供定食同泡饭餐。另一边箱,餐厅嘅轻盈下午茶餐好抵食,平至$38有交易👍,最贵亦都只系$48。外卖🥡包装得好好,就算无要求,餐厅都会主动将鱼汤同乌冬分开,蒲烧鲷鱼亦系另上。蒲烧鲷鱼腹鲷鱼浓汤乌冬($86),我相信呢个系餐厅嘅招牌菜⭐️。由于系另上,乌冬本身同另一款式无异,乌冬用上扁乌冬,配料有海带、椰菜、京葱、木耳同腐皮。鲷鱼浓汤味道超浓,应该真系用上大量鲷鱼肴煮。不过建议要衬热食,冻咗就会有啲腥🤔。餐厅提示最佳品尝方法系将鱼汤倒入乌冬后先一齐放入微波炉叮。蒲烧鲷鱼腹有三片,煮法同味道都得啲似蒲烧鳗鱼,味道几唔错。🐟鱼肉好滑、无骨,比想像中易接受,本身怕会腥。元祖叉烧鲷鱼浓汤乌冬($82),🐷元祖叉烧有两大块,好似有稍为炙烧过,几香口。明太子鸡翼($28),🐔佢其实系酿鸡翼嚟,鸡翼去
餐厅环境其实相当唔错,无得堂食确系有点可惜😟。
明太子鸡翼($28),🐔佢其实系酿鸡翼嚟,鸡翼去骨后酿入咗明太子猪肉馅,几特别啊,唔系交行货。
跟乌冬有配沙律仔🥗,以及饮品,我两杯都要咗热茶。
总括嚟讲,而家成日要食外卖,间唔中转下口味,食碗鱼汤乌冬亦系一个好选择。再者,餐厅更有不同小食追加呢😜。价钱中规中矩,都可以一试啊!