2009-03-24 37 浏览
今天走过上环~~ 试下生记既粥先~!夜晚六时,不是多人~ 人客入去大多数是吃鱼腩粥~ 但我不爱吃鱼腩,所以试鲮鱼球粥~可以选择大碗或细碗,我叫左细碗,但我发觉别人的大碗和我的细碗,size 分别不大~价钱都几贵,最平都要$21, 非繁忙时间式外卖就再平三蚊,即$18.不过,一分钱一分货,大大碗,而且唔系粥多,系料多,八成系料,两成是粥~ 鲮鱼球好正~! 滑~!非常鲜味和弹牙~~!配姜葱豉油,特别又好味~! 唔系好醎,能带出鱼鲜味~ 不过鲮鱼球本身就唔腥,试唔到除腥的能力~我加胡椒粉食鲮鱼球更好吃,劲正!而且有好多料,有七至八粒(大粒),好似食极都重有得食咁。好饱,满足!粥味道好,因为系瑶柱煲粥~但系质感方面,粥水来的,一D 都唔绵~~佢个名系粥品专家㖞....点解粥竟然系粥水?!幸好,佢有自知之名,没有卖白粥,明显地,它的名物是粥料 -- 鱼和牛肉,所以料多多,令人将注意力放在粥料。大家爱食鱼的话,要黎试试鱼鲜味!大家爱食粥的话,千万不要来饮粥水!除非你想饮粥水。
今天走过上环~~ 试下生记既粥先~!

鲮鱼球好正~! 滑~!非常鲜味和弹牙~~!

我加胡椒粉食鲮鱼球更好吃,劲正!

粥味道好,因为系瑶柱煲粥~

但系质感方面,粥水来的,一D 都唔绵~~

佢个名系粥品专家㖞....点解粥竟然系粥水?!

大家爱食鱼的话,要黎试试鱼鲜味!
大家爱食粥的话,千万不要来饮粥水!
除非你想饮粥水。
大大的价目表,唔好以为有好多款,只系几样基本料搭来搭去~
袖珍鲮鱼球粥 (一D都唔袖珍) + 姜葱鼓油(冇落油,仍然正!)
弹牙之滑鲮鱼球,新鲜,加胡椒粉劲正!最衰系粥底非常稀...
弹牙之滑鲮鱼球,新鲜,加胡椒粉劲正!最衰系粥底非常稀...
  • 鲮鱼球