2020-08-09 368 浏览
琴日去芬尼街买咖喱羊肉饭做晏昼,离开时发现原来转角位仲有另一间新舖未帮衬过,趁今日假期,就嚟试下 呢间主打泰菜嘅「泰金香」。餐厅离鲗鱼涌港铁站好近,两分钟路程左右,交通十分方便。店内地方不大,布置简洁,座位不多,但环境尚可。先睇下餐牌,餐厅午市有套餐供应,共有 9 款,划一价 $58,全部套餐都包饮品,有泰式奶茶、龙眼冰、泰式青柠茶及汽水可以拣,+$18 仲可以配小食一款。如果唔想食饭或炒金边粉,亦可以吃泰式汤面餐,选择非常丰富。我哋拣咗两个午市套餐,泰金香海南鸡饭、泰式炒金边粉;啲餐碟很精致,令人心情愉悦,增添食欲,好,马上开餐!泰金香海南鸡饭 ($58)  率先送上,卖相很不错。鸡件分量十足,肉质嫩滑,入口软腍有鸡味、而鸡皮亦爽薄不肥,蘸泰式酸辣酱吃,别有风味。鸡件旁边有青瓜作配菜,醒胃解腻。油饭也很对办,饭粒柔韧有劲,软糯兼备,调味亦恰到好处,香口好吃。另外碟泰式炒金边粉 ($58)  水准亦不赖,啲粉炒得很均匀,入口酸酸甜甜,带微微湿润,味道恰如其份。配料除了几只大虾外,还加入了豆干、芽菜、蛋丝等,捞上花生碎,再洒一点青柠汁吃,口感很不错。饮品拣咗龙眼冰同泰式奶茶,龙眼冰好足料
饮品拣咗龙眼冰泰式奶茶,龙眼冰好足料又够清凉;奶茶口感顺滑、甜度适中,两杯饮品都系跟餐送嘅,唔需要额外加钱,十分抵饮。

店子虽小,但店员服务不差,唔该前、多谢后,绝对值得返兜。