琴日终于又到cheat day!我又可以大开食界,即刻约埋好友们开餐😋琴晚我哋食咗一间超高质嘅马拉菜,急不及待要同大家分享!😍呢间马拉菜叫做槟榔岛叙,位置喺鲗鱼涌,个位有少少格摄,但系都冇阻佢嘅高质!👍佢嘅门口挂咗啲闪闪灯同埋霓虹光管,离远都望到都几靓㗎。入到去个环境都几舒服,最靓系佢嘅墙身油到好似海浪咁样,有蓝蓝嘅海水又有浪花,真系令我哋好似置身响海滩上,望见都觉得清凉😆我哋见过个二人餐都几抵食,平日$338有晒沙律,小食,主菜,饮品同埋甜品都好丰富😍所以我哋三个人叫咗个二人餐再加另外再点其他嘢食。小食可以八款拣三款,我哋拣咗马拉盏一口虾多士(四件),沙嗲鸡髀肉串(2串),同埋炸薯条Mix炸蕃薯条🍟哇,呢个小食拼盘好正,虽然得三样嘢,但系都好丰富好多,一口虾多士真系必食,细细件一口一件,每件虾多士上面啲虾胶,有马拉盏𠮶种咸咸香香,好惹味,沙嗲鸡髀肉串好大串,上面全部都系花生沙嗲酱,鸡髀肉弹牙,仲有出面好少食到薯条再拼薯薯条,好香脆😋主菜我哋拣咗马来甘香海鲜天使面,呢个要加$28,不过呢道真系好好食,好多海鲜有虾,鱿鱼,青口同埋蚬,将啲天使面同海鲜连埋马拉嘅风味辣酱一齐炒,炒得好干爽一

主菜我哋拣咗马来甘香海鲜天使面,呢个要加$28,不过呢道真系好好食,好多海鲜有虾,鱿鱼,青口同埋蚬,将啲天使面同海鲜连埋马拉嘅风味辣酱一齐炒,炒得好干爽一啲都唔油,又系有少少辣好惹味,而且份量超多我哋觉得夹极都有。

另一个主菜我哋拣咗鲜茄牛油果蘑菇pizza,呢个都要加$38,呢度系素食嚟嘅,我懒系健康所以点左,不过都冇令我哋失望呀上面铺满左满满嘅牛油果蓉,青椒,蕃茄同埋蘑菇,有劲多芝士但系都会觉得好清新,同埋佢系Pizza系厚皮脆底,钟意面包口感嘅人士应该会好钟意❤️

我哋另外加点一个炸虾酱鸡翼椰浆饭($78)感觉好地道,有四大只虾酱鸡中翼,炸得好香口干身,虾酱味好够入味,肉质好嫩,椰浆饭应该加咗班兰叶所以呈绿色,入口有淡淡嘅椰香,配搭埋干炸鱼仔,花生同埋马拉辣酱一齐食,别有一番风味。

最后我哋点咗几朝香榴梿蛋糕,其实系我想食,因为啱啱去完泰国好挂住𠮶边嘅榴梿蛋糕🍰佢个榴梿蛋糕似芝士蛋糕,入D好香浓嘅榴梿味,而且好creamy, 唔会太甜,真材实料😋

琴晚食完我真心觉得呢间马来西亚菜好高质,好彩我将我嘅cheat day quota俾咗佢咋😋食到好食嘅马拉菜,心情好靓,有机会都会返去再encore😋不过食完呢餐我要继续我嘅低糖饮减肥计划先💪💪

店名: 槟榔岛敍
地址: 鲗鱼涌海湾街2号滨海大厦地下D-1号舖