2023-05-15
呢间餐厅系鲗鱼涌太古坊小巷入面嘅一间川菜小店,叫做红馆。红馆屹立太古城都有多年时间,可见佢系呢度其中一位隐世高手!如果要推荐佢嘅招牌菜式,绝对系煲仔小菜,特别系瓦煲酸菜鱼。佢哋即叫即煮,仲要系原煲上端出,保证全程够热。汤底配上花椒、辣椒干、酸菜同芽菜,味道够清甜开胃,唔系一味咁死酸。鱼肉可以拣龙脷柳同滑鱼片,我今次拣左龙脷柳,啖啖肉,唔怕食到骨。龙脷柳鱼肉又够滑,同汤底同酸菜一齐食系非常过瘾。之后就系佢出名嘅水煮,今次我拣左滑牛。滑牛唔系松肉粉那种人造滑的质感但无牛味,而系佢真系切得够薄,煮得够滑。而水煮汤底够晒麻,辣味适中,香料味足够,味道亦唔会过咸。虽然冇附送薯粉或宽粉,但系有好多芽菜同埋洋葱,所以汤底都带有甜味。最后就真系话下佢嘅份量,龙脷柳至少有10条,而滑牛我应该食左超过20块,份量超足。叫两个𩠌已经好够食,配埋解辣的罗汉果茶,真系好满足。