2012-02-03 88 浏览
大年初一唔想等位, 夜晚六点就同朋友仔走左去青衣城碰运气, 幸好既系一去到别府已经有位, 仲以为大年初一会好多人唔煮饭, 出晒街食添~糖心蛋 ($20) 4件1/2既蛋, 同某某拉面一样即 $10一只, 比起餐牌影既仲要漏黄, 蛋黄软滑美味, 滋味无比爱知县辣油豆腐 ($26) 系怀孕既朋友极力推介, 当时我担心同反对order, 不过怀孕既朋友话真系好好味, 而且唔辣~所以就相信佢order 左一客....上菜一试之下, 发觉真系同朋友所讲既一样, 辣油同上面既辣椒炸蒜一d 都唔辣, 而且非常香口惹味, 怕辣既朋友真系完全唔驶担心, 可以试下啊!! 三文鱼炒饭 ($50) 炒得粒粒分明, 十分干身, 一d 都唔油, 每一啖都会食到唔同既配料, 可以称得上炒得好均匀!!试过炒饭既都知道要炒得均匀真系要花好大既气力, 仲要色香味全亦都唔容易...当然要出去compare 高级食市既炒饭来讲, 一定系无得好讲, 但系如果以一分价钱一分货0黎睇, 呢一个都可以话系交足功课架!!烤秘制芝麻鸡翼 ($28 两只) 皮脆肉嫩, 面层带有芝麻香味, 惹味非常, 只系翼尖有d 烤过左龙干左d~宫崎紫芋
大年初一唔想等位, 夜晚六点就同朋友仔走左去青衣城碰运气,
比起餐牌影既仲要漏黄, 蛋黄软滑美味, 滋味无比
爱知县辣油豆腐 ($26) 系怀孕既朋友极力推介,
所以就相信佢order 左一客....
上菜一试之下, 发觉真系同朋友所讲既一样,
辣油同上面既辣椒炸蒜一d 都唔辣, 而且非常香口惹味,
怕辣既朋友真系完全唔驶担心, 可以试下啊!!
每一啖都会食到唔同既配料, 可以称得上炒得好均匀!!
试过炒饭既都知道要炒得均匀真系要花好大既气力,
仲要色香味全亦都唔容易...
当然要出去compare 高级食市既炒饭来讲,
一定系无得好讲, 但系如果以一分价钱一分货0黎睇,
呢一个都可以话系交足功课架!!
惹味非常, 只系翼尖有d 烤过左龙干左d~
宫崎紫芋年糕 ($34) 朋友们一致觉得系一个好味既甜品,
食落好有QQ既口感 (台湾朋友既用语, 即系好有0赵口, 烟韧既意思)
而且唔太甜, 甜味完全唔假, 食得出系天然紫芋既香甜品!! 推介!!
盐烧牛舌串 ($42 - 2串) 一串三件牛舌入面,
只有中间稍厚身果一件系唔韧, 食落有D 爽口, 带盐烧既香味...
而前后两件可能系太薄身, 烧得太耐, 反而变韧!! 有待改善!!
三文鱼刺身 ($40 - 5片) 非常鲜甜味美, 入口鲜嫩嫩滑,
而且带有靓三文鱼应有既脂肪, 真系唔错!!
北海道金时蕃薯烧 ($28) 本来以为系似紫芋年糕咁甜甜地,
不过原因呢款菜式系咸既, 因为别府系用盐烧既做法, 食落真系好特别!!
同平时食既蕃薯好唔同, 唔同在于系无左甜味,
完全只系食到蕃薯既香味同盐味, 非常特别!!
自家制饺子 ($32) 别府既饺子皮薄馅多, 单系用肉眼望就可以望穿饺子皮下既馅料,
饺子底部煎得香脆可口, 真系令人食完一只接一只!!
𫚕鱼刺身 ($78 - 5片) 𫚕鱼系高级日本海鲜食材, 又称之为 "平安鱼"
日本人0系新年既时候都会食来过节, 今次我都系第一次食~

入口就好感受到鱼肉含有丰富既脂肪, 肉质鲜美, 齿𣍰留香,
同肥美既油金鱼相比, 有过之而无不及~
三文鱼粟米千岛薄饼 ($44) 我最喜欢佢既系薄饼既饼底, 因为唔系pizza 果d 既面包底,
而系好似千层酥既饼底, 好松脆, 咬落睇到一层层, 不过又完全唔油腻,
上面既馅料又好多, 好丰富, 非常惹味~
2012-01-23