2019-02-02
最近淘大开左间新既日式釜饭专门店,见到无论出面既装修同餐牌都唔错,所以就入去俾个机会佢喇星期日晚上9点去,餐厅仍然好多人,不过入面位置相当大,所以都即刻有得入座。釜饭款式颇多~ 最后我地决定叫两个釜饭&两个小食⭐️鳗鱼(金魂)赘尺($118)哇!一上枱~ 就俾佢手掌咁大既鳗鱼吸引到!因为鳗鱼其实算唔平既食材,以百零蚊有咁大既鳗鱼真系相当超值!无骨多汁~啖啖肉!⭐️五花豚肉釜($78)足足有5大块豚肉仲要系厚切!外皮烤得焦香美味!内层脂肪分布均匀,酱汁调配都很好,很入味~~~~美味非常!餐台上面仲有教学,教你「如何调节饭粒软硬度」~想软啲就可以即刻开盖享用,饭会带有粘糯口感。想硬啲就可用饭勺打松啲饭先,口感则会较为扎实。今次我地就试下硬少少嘅饭先一食落啲饭,真系不得了!饭黏韧得嚟~软硬适中,粒粒充满饭香仲有高汤既甜味! 食到落底仲有层饭蕉~同系日本食到既真系有得比!⭐️脏脏炸香蕉($18)哩个小食,真系必食推介满满既朱古力糖粉覆盖整个表面!炸到表皮非常香脆,而香蕉心则半溶化~ 夹埋一齐食,真系好美味!总结哩间餐厅性价比非常高,系平民版既高级日本釜饭餐厅下次定必再光临试埋其他釜饭款式。
釜饭款式颇多~ 最后我地决定叫两个釜饭&两个小食
⭐️鳗鱼(金魂)赘尺($118)
哇!一上枱~ 就俾佢手掌咁大既鳗鱼吸引到!
⭐️五花豚肉釜($78)
足足有5大块豚肉
仲要系厚切!外皮烤得焦香美味!
内层脂肪分布均匀,酱汁调配都很好,
很入味~~~~美味非常!
餐台上面仲有教学,教你「如何调节饭粒软硬度」~
想软啲就可以即刻开盖享用,饭会带有粘糯口感。
想硬啲就可用饭勺打松啲饭先,口感则会较为扎实。
今次我地就试下硬少少嘅饭先
一食落啲饭,真系不得了!
饭黏韧得嚟~软硬适中,粒粒充满饭香
仲有高汤既甜味! 食到落底仲有层饭蕉~
同系日本食到既真系有得比!
⭐️脏脏炸香蕉($18)
哩个小食,真系必食推介
满满既朱古力糖粉覆盖整个表面!
炸到表皮非常香脆,而香蕉心则半溶化~
夹埋一齐食,真系好美味!