2018-03-01 61 浏览
我同老公都系鳗鱼迷,平时都成日周围去揾鳗鱼饭食,之前我哋去日本仲去咗一个礼拜,食咗几日鳗鱼饭,不过喺香港好难揾到一间食鳗鱼饭啲鳗鱼好食嘅地方。今日同事介绍话有一间喺黄埔叫宏嘅餐厅,𠮶度有白鳗鱼食,之前都未食过,啡色嘅鳗鱼就食得多,白色嘅鳗鱼就未食过,所以我哋就专登去试下咩叫做白鳗鱼,睇下同平时啲鳗鱼有咩分别。一去到老公叫左个白鳗鱼,我就唔系太钟意试新嘢,所以都系叫番平时嘅啡鳗鱼,过白鳗鱼配咗五款唔同嘅酱汁,配落的鳗鱼到,各有特别嘅味道,啲白鳗鱼好新鲜,比平时啲鳗鱼更加鲜味,配埋唔同嘅酱汁,食落各有唔同嘅特色,果然冇介绍错,如果下次有白鳗鱼同啡鳗鱼拣,我都会拣白鳗鱼,因为白鳗鱼嘅味道比平时更加食得到鳗鱼嘅鲜味。至于我叫嘅啡鳗鱼,都好出色,喺香港好难食到咁新鲜嘅鳗鱼,啲肉汁好肥美,而且啲鳗鱼好新鲜, 平时喺日本先可以食到咁新鲜嘅鳗鱼,朋友果然冇介绍错。