2023-11-25
山止川行( 铜锣湾)今日约咗朋友聚旧,我地去左铜锣湾一间设计非常有特色的店舖进食。餐厅座位宽阔,而且私隐度极高,最适合谈心。店舖除了火锅外,更有大闸蟹套餐和川菜享用。员工服务态度良好,而且为顾客提供围裙,非常细心体贴。咁今日我地就净系吃火锅,趁天气冻打吓边炉。餐厅提供多款酱料选择,酱料有芝麻、蒜头、麻酱、辣酱辣椒油、 芫茜和葱花,任人随喜好而配搭。值得一赞的是餐厅为每台客人都提供人参乌龙茶,入口甘甜可以,甘香的感觉留在口中,简直别有一番风味。1 黄金炸鱼皮$88鱼皮啱啱炸起,所以特别脆,鱼皮薄薄一片,特别酥口同香口。另外,鱼皮仲布满咸蛋黄酱,食落咸香咸香,更加好味。2 椰子鸡煲$238汤底方面,我哋拣咗椰子鸡煲。椰子汤底好清甜,仲有啲椰子片。另外,配嘅鸡件份量好多,非常足料。鸡件大大嚿,好有鲜味,而且肉质厚实,带点弹牙嘅口感。3 安格斯牛小排$238另外,我哋仲嗌咗一碟牛小排。牛小排质地软腍,牛肉味浓,油脂分布平均,切嘅厚薄度都适中,用嚟打边炉啱晒。4 台山桶蚝$188桶蚝好大只!睇样已经觉得好吸引,每只都胀卜卜,打完边炉后都唔会太过缩水。蚝仔好鲜甜,鲜味多汁,带点海水味。5 四宝饺拼
1 黄金炸鱼皮$88
2 椰子鸡煲$238
3 安格斯牛小排$238
4 台山桶蚝$188
5 四宝饺拼盘$98
四宝饺包括有鲜虾云吞同鲜肉饺等等。云吞大大粒,入边虾肉好大牙,猪肉新鲜,食落特别鲜甜。鲜肉饺就剩系得肉,肉质多汁,结实,一样美味。
6日本乌冬$48
煮食方面,我哋叫咗个乌冬。乌冬好滑,质地弹牙,好饱肚。
# 最后餐厅仲为我哋送上流心红糖糍粑两粒。糍粑烟烟韧韧,配上红糖嘅香甜,非常出色。