2017-12-28
睇到食友嘅食评,讲到呢间越南菜馆几好咁,又撞正今晚得一支公,屋企无饭开,就收工走过嚟食完先返屋企,近香港站我返归又方便。况且,越南菜啱我,小弟都几钟意食越南河。有时有朋友睇到小弟嘅一支公食评,就话又唔约佢,𪠳!有啲人约极都约唔到,约亲都话有约,我一支公食不知几自在。由公司行过嚟都喺十来分钟,晌门口,仲见到个阿姐派优惠单张,惠顾满$50就减$10,变相八折㖞。餐厅位处地库,但由落梯楼梯嘅通道,至进入餐厅,都挂咗好多富越南特色嘅美食或地道景物照片。加上一室绿色为主调,配以木系枱櫈,唔知点解,好似有种共产色彩。目测所见,全店都喺4人卡位,而且,设计阔落,不过,大棚人嚟就要分枱坐。餐具好似时下茶记咁,放晒晌枱边柜桶,但摆放得井井有条。主餐牌好大本,但有啲难影,所以,图片方面就唔介绍,简单以文字梳理吓就算,菜式分门别类,部份附有图片,类别有汤粉类、捞檬类、越式传统海滨、沙律、饭类、炒粉、地道小食、米纸卷、汤品、主食、烧物、越式煲仔类、田园青菜、特式饮品、港式饮品同埋甜品,数数吓,选择认真多。散点以外,备有多款精选套餐,有1人、2人、4人嘅套餐,无论拣边款,选择有弹性。以小弟所拣嘅1人套餐为例,又
写到明一客3件,仲以为几将货就价得细细件,净喺睇份量,加18蚊都觉得已经抵呀。每件都塞满馅料,有猪颈肉、甘笋丝、米粉、青瓜丝、白萝卜丝及生菜,口感清爽,食味亦不俗,猪颈肉好重香茅味;虽然啲米纸薄透,但似乎浸得唔够透,偏韧,要扣分。 越式火车头 $72
喺店家嘅推介菜式之一,份量绝对喺名副其实嘅「火车头」,无改错名,因为底下藏咗好多越南粉,够胆讲够两个人食,早知份量咁足,就唔贪小便宜要埋客米纸卷。啲河粉够爽滑,配菜又点?有齐生牛肉、牛腩片、牛丸、牛筋、牛栢叶,用料不赖兼份量足,生牛肉入口好嫩滑,牛腩片咬口有肉香,牛丸却得一粒,算爽口,牛筋炆得腍滑带点烟韧,牛栢叶就好爽口。至于个牛骨汤底好香,浓而不浊。伴有唔少金不换及青柠,不妨拌入汤中,味道会起出变化。
茶记首选喺奶茶,食西餐首选喺咖啡,而到越南餐厅基本上都喺滴漏咖啡为首选,再者计过数咁先凑够过百,可以用两张优惠券,减足廿蚊,变相杯咖啡其实喺补$8啫。啲咖啡滴吓滴吓好有一滴滴精华嘅感觉,上配炼奶,可能炼奶偏少,咖啡嘅味道有点苦涩。 「鸣越」嘅份量的确够晒大,无论加配嘅小食,抑或碗火车头,而且,味道又唔错,可以讲得喺抵食挟大件,无加一,又有啲优惠券,服务又比一般茶记好好多,所以,性价比不俗!