CHIMAC前几日去咗一间韩或炸鸡嘅餐厅,佢哋主打外卖,亦都有堂食,店内大约20个座位,而门外亦都有4人枱,方便喜欢享受日光或携带宠物嘅食客。我就拣咗堂食,仲要入去食,因为有无障碍通道,店内空间亦足够,方便轮椅人士帮衬,坐得几舒服,店员又会主动帮我揾方便座位比我哋坐,招呼好好,唔错!今次我拣咗二人特攻炸鸡盒,两份有骨炸鸡、两份小食、两份迷你饭同两罐饮品。二人特攻炸鸡盒(有骨)$1781.原味炸鸡(7/10)包括两只鸡翼、鸡上髀及鸡下髀各一、一件鸡胸;鸡件大小适中,食落松脆可口,入面依然保留鸡肉汁,而调味及肉味就一般。2.蜂蜜焦糖炸鸡(8/10)包括两只鸡翼、一只鸡下脾、两件鸡胸;系原味炸鸡再加上一层厚厚嘅蜜糖,感觉滋润甜蜜,能中和热气嘅感觉。炸鸡加上蜜糖之后,没有掩盖炸鸡质感,鸡件依然松脆。3.炸紫菜卷(9/10)一打开嘅时候觉得有啲似紫菜手卷,然后炸到好似天妇罗之后一咬,原来入面系韩式粉丝碎,外脆内软,口感唔错,而且调味适中,简直系必食!4.鱼糕串(6/10)味道一般,没有鱼味,亦都不够烟韧,酱汁虽然似自家调制,眼见有辣椒籽,但没有辣味,对此有点失望。5.韩式牛肉饭(9/10)薄切牛
CHIMAC

二人特攻炸鸡盒(有骨)$178

1.原味炸鸡(7/10)

2.蜂蜜焦糖炸鸡(8/10)

3.炸紫菜卷(9/10)

4.鱼糕串(6/10)

5.韩式牛肉饭(9/10)
薄切牛肉满满铺在饭上面,表面撒上芝麻,外表嘅色已吸引住得;细碗饭已有6片牛肉,而且牛肉不太肥,牛肉软滑并保留肉汁,又唔韧,沟埋汁同饭一齐食,好好味!

6.韩式粉丝(6/10)
每次食韩国餐都一定会点炒粉丝,呢个粉丝入面有蛋丝、萝卜丝同冬菇丝,份量虽然唔多,但粉丝一入口,味道有惊喜,几好食!如果落少d油就更好油,食到中间嘅粉丝会痴埋一旧,唯有当面团咁放入口!👉👈

7.忌廉鲜奶+可口可乐(10/10)

2人总共价钱$178

个人口味总评分:7.85/10

@chimac_hk

地址:鸭脷洲东邨道5号利东邨利东商场一期地下13号舖

#Chimac #韩国 #炸鸡 #专卖店 #Korean #Chicken #外卖 #koreanfood #韩国美食 #香港美食 #韩国菜 #韩国餐厅 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong