2020-06-18
[🍡街头小食🍡] 食记餐店/一间位于南区鸭脷洲嘅街边小食店,开正喺大马路旁🚕,店舖系开放式,冇冷气🔥,座位少,空间较窄,有部分座位要摆喺街边,有种传统大排档嘅感觉。有人觉得坐得好唔舒服,环境污糟💨;亦有人觉得咁先系特色,系街边食野有别一番风味。不过快快食完小食嘅我,当然唔介意呢种环境啦🤷🏻♀️!/生菜鱼肉 🥬 ($20)碗仔翅鱼肉 🐟 ($20)-首先会讲下鱼肉,呢间店舖嘅鱼肉做法系全港独一无二,一般街舖嘅做法系用鲮鱼肉切条,一系带腥,一系有陈皮味,拎嚟煮粉/做𩠌就OK,做小食入面嘅主食就唔太吸引☹️。 而呢到嘅鱼肉,系用咗鲜鱼沟入面粉,搞拌后再切条而成,然后放入热汤煮熟。望落晶凝通透,口感软滑、爽口、弹牙🦷,非常有趣味。而且面粉比例得宜,食落唔会太浆或太粉。另外,鸭脷洲本身系渔民区🎣,要拎到鲜鱼做原料其实唔难,所以呢种鱼肉食落带鲜甜味,冇半点腥味,成个Package系出面复制唔到。而鱼肉份量好多,堆满成只碗,做下午茶就啱啱好,但对于细食嘅人可以做正餐。要注意鱼肉入面捞咗少许葱粒,唔食葱嘅朋友就未必钟意食呢个。-鱼肉的确令人耳目一新,但不得不赞嘅系生菜鱼肉个汤底🍲。汤底用咗鱼汤,虽有加味
生菜鱼肉 🥬 ($20)
碗仔翅鱼肉 🐟 ($20)
鱼肉的确令人耳目一新,但不得不赞嘅系生菜鱼肉个汤底🍲。汤底用咗鱼汤,虽有加味精,但暖暖哋饮落亦好清甜,唔系淡而无味果种。配合鱼肉系出奇地夹,加入少少麻油同胡椒粉,更带出味道,宁舍开胃,好味到会忍唔住饮埋佢。而生菜选用西生菜🥬铺底,汤底热度适中,冇整淋哂啲生菜,做到「玻璃」效果,食落清甜爽脆,亦衬托返鱼肉。
至于碗仔翅味道就同出面大同小异,甜咸适中,加入麻油更香但带腻,建议加返醋好啲。色水深浅度都满意,落咗唔少瘦肉丝同蛋花🥚,有嘢嚼下,唔会净饮太闷。但系鱼肉同碗仔翅本身都系饱肚食物,两者混合埋,食到一半会有些少厌同济嘅感觉,所以我会钟意生菜鱼肉多啲🤔。
煎肠粉 🌀($14)
一嚟到就望到落咗好多豉油同甜酱,明显重手咗,食落偏咸,就算有唔少甜酱,都中和唔返🤢。而且望落都充满油光,可想而知入口系非常油腻。肠粉始终系外来货,口感偏粉同实,有部分位置甚至干硬,应该系有啲煎过咗龙,唔太推荐。
对于南区街坊,呢间开咗好多年嘅小店应该都唔会陌生,佢仲有唔少炸物都好卖得,有炸鸡翼🐓、云吞、烧卖、鱼蛋、麦乐鸡,甚至连蕃薯🍠都有。
每一次推介朋友嚟,都唔会失望,品嗜到「鸭脷洲原味道⛵️」。不过呢间家族小店,多年嚟累积咗唔少人气,所以开门日子都好唔稳定,大远水路嚟拜访嘅朋友,就要睇运气喇🌟!