2021-02-25
今日约咗朋友行上狮子山,由大围出发,直接行上「红梅谷」起步,由于今日嘅拍档都喺行山好手,所以,一股作气上到狮头,比预计嘅时间快。起步前就约埋一齐先食个晏,拣咗「阿爷烧鹅餐室」,因为老友推介佢哋嘅鹅油捞面。 门面有啲似中菜馆,但入到去其实同茶记差唔多,左右两边喺卡位,中间就一张张4人枱,餐厅尾墙上印有个大大只「阿爷」嘅招牌,此外,装修都喺走简约路线,最紧要喺地方干净企理。仲唔喺茶记模式,所有餐具、纸巾、调味包就放晒晌枱下嘅横拉柜桶,比起就咁放晌枱面卫生啲。短短半个钟头嘅用餐,见到唔少街坊帮衬,翻枱转数都几快、几密。食物方面,除晌茶记常见嘅常餐、特餐、一人餐、二人餐……等等之外,其余嘅就哋碟头饭,不过,就以自家制烧味作唔同组合。 仲有一款超值套餐,包小食、主食、蔬菜及餐饮,只喺$58,真喺好划算。但一心一意嚟食烧鹅,但呢个餐无得拣,所以,就选番另外啲碟头嘢。阿爷烧鹅火腩仔双拼饭 $62老友要「浪漫」,所以,拣咗烧鹅拼火腩仔,由于一阵食完就起步,故此改为少饭,嚟到嘅碟头真喺𩠌多过饭。烧鹅嘅味道等阵由我分享,但佢话啲烧腩仔真心唔错,切成细细嚿,一口一嚿啱啱好,肥瘦相间得嚟,又唔会太多见膏,咸香
老友要「浪漫」,所以,拣咗烧鹅拼火腩仔,由于一阵食完就起步,故此改为少饭,嚟到嘅碟头真喺𩠌多过饭。烧鹅嘅味道等阵由我分享,但佢话啲烧腩仔真心唔错,切成细细嚿,一口一嚿啱啱好,肥瘦相间得嚟,又唔会太多见膏,咸香而松化,外皮仲喺卜卜脆。 阿爷烧鹅叉烧双拼鹅油捞面 $72
小弟就拣咗叉烧拼烧鹅,如一般面店咁,嗌捞面都会奉送一碗清汤,但呢碗绝对唔喺清汤,虽然唔知喺乜,但浓而不浊。先试啲烧味,叉烧唔太肥,啱我,既有蜜糖香,又加少少浓边,好食。烧鹅果然喺主打,外皮有光泽,咬落皮脆肉嫩,仲带点点烟熏感嘅油香,沾点酸梅酱,令烧鹅食起嚟更有风味。蚝油捞面食得多,鹅油捞面就第一次,面条捞咗鹅油,出奇地唔觉话好「油淋淋」,反而,又真哋香咗好多,听人讲话鹅油有益,真喺未查证过,唔知坚定流。 热奶茶、热斋啡
睇餐牌啲碟头嘢无话包嘢饮,问问阿姐,其实喺包基本热饮,转冻饮或特饮就惯例加钱。谂住喺「茶记」,热奶茶喺稳胆,但今次例外,杯奶茶一般般,茶底未够香,反而,友人话佢杯斋啡几好,香醇唔带酸味,合佢心水。 见佢哋午市真喺客似云来,所以,都费事抖大耐阻人做生意,食饱真起行,向狮山进发。