2025-01-23
《烧烤堂 - 铜锣湾》上次讲完想食烧烤🍖无耐就带埋frd子去左铜锣湾人气爆灯既烧烤堂食串烧🥴记住book 位呀,我地book 左七点半食,期间人流不断,我地黎迟半步都有可能入唔到去食,所以稳阵起见记得提早预约呀😉食烧烤当然要饮啤酒🍻呢度既Draft Beer $48杯已经好抵饮,佢仲要好过份的买一送一🥰饮够四杯都系$100有找👍🏻抵💁🏻♀️黑糖烧菠萝&蜜糖烧菠萝上次食过后心心念念,今次必然要encore 啦💪🏻两款菠萝既烧法不同,黑糖果款就有脆脆糖霜,咬落卜卜脆又香甜,蜜糖烧菠萝就偏向港式啲,不过一样爆汁,两款都同样好食😋💁🏻♀️胡麻酱稻庭冷乌冬冰冰既胡麻乌冬配上爽口既青瓜丝🥒同蟹柳丝,食落开胃又解腻,乌冬弹牙又挂汁,都几好食架💁🏻♀️翠玉瓜我最近爱上左食烧翠玉瓜,烧熟后入面软熟多汁,诚意推介👍🏻💁🏻♀️焦糖鳗鱼芝士玉子烧玉子烧味道甜甜的,入面夹住烧汁鳗鱼同流心芝士🧀口味浓郁,仲有拉丝效果添💁🏻♀️焦糖青苹果鹅肝多士我个人觉得呢道菜式真系好惊艳🥰油香满满既鹅肝同焦糖煮过既苹果味道十分合拍,甜味带出左鹅肝既香气,配埋佢地特制既多士,吸晒鹅油之后劲好食😋💁🏻♀️蒜香牛油酒煮蚬😋大大碟,好抵
💁🏻♀️黑糖烧菠萝&蜜糖烧菠萝
💁🏻♀️胡麻酱稻庭冷乌冬
💁🏻♀️翠玉瓜
我最近爱上左食烧翠玉瓜,烧熟后入面软熟多汁,诚意推介👍🏻
💁🏻♀️焦糖鳗鱼芝士玉子烧
💁🏻♀️焦糖青苹果鹅肝多士
💁🏻♀️蒜香牛油酒煮蚬
😋大大碟,好抵食,啲蚬同样系大大粒的,个汤底系用左高汤同牛油汁煮成,蚬肉肥厚鲜甜,仲配左两件大大既蒜蓉包比你点埋个汁食,有匙羹既话不知几想饮晒成个汤
💁🏻♀️蒜蓉烧蚝(两只)
$48两件烧蚝劲抵食,鲜味既蚝肉配上蒜蓉,呢种最简单既做法就最带出到蚝既原汁原味啦👍🏻必食
💁🏻♀️鸡皮墨鱼滑
第一次试,感觉上鸡皮嘅口感唔会过油腻,烟烟韧韧咁包住墨鱼滑,入面仲食到墨鱼粒粒添,点甜酸酱就已经够惹味
💁🏻♀️盐烧豚肉荔枝卷
唔钟意食咁油腻嘅烧烤咁呢件一定啱你,豚肉包住甜甜酸酸嘅荔枝肉,可以解腻之余仲几惹味架
💁🏻♀️泰式猪颈肉
一串有三件,焦香微辣又弹牙,热食既时候就最适合不过
💁🏻♀️七味汁烧猪大肠
朋友喜欢食内脏,呢款汁烧猪大肠食落浓味有肉汁,个边边烧到脆脆的好香口
💁🏻♀️新鲜手切牛胸爽
喜欢食油香的话我就最推荐啦,唔好以为佢系肥肉,其实佢系横膈膜边边果块膜,口感爽爽脆脆,越咬越香口
💁🏻♀️盐烧牛舌芯
虽然唔算好大串,不过味道处理得唔错,无臊味,建议可以点少少椒盐食
💁🏻♀️盐烧开边鸡中翼(两只)
烧鸡翼既火喉要控制得好,咁啲肉先会保持肉汁鲜嫩,而外皮仲可以脆脆的
💁🏻♀️盐烧原块鸡皮
重点推介👍🏻👍🏻块鸡皮大过块面呀,去除左入面既脂肪再烧就唔会太油腻,十分香口惹味,落左椒盐调味劲正
💁🏻♀️青柠菠萝梳打
我饮啤酒,朋友饮梳打,入面睇得见既菠萝肉,香甜清爽,食咁多油腻野饮梳打其实几爽架