2011-04-03 1714 浏览
比较少写香港食评, 有各大师傅食友执笔, 无需出到我呢D无名小卒. 不过有时遇啱D唔错或难食既, 又不防上黎交流一下.闲话少说. 星期六中午要返学, 算系增值一下自己. 早D系屋企出黎食埋午饭先去上堂. 湾仔轩尼诗官立小学呢一带比较少黎食野, 又唔想行返去修顿果头. 好耐之前都上过市政大厦个food court食过, 今日不如又上去果度食呢. Food court大排档型式, 全部都系卖中式食品. 行左一转, 就选左系怡兴食. 佢地主打潮州卤水食品. 先睇餐牌, 价钱又几实惠. 大食既我就要左一个卤水鸭(一人份量)$19, 及一个猪红鹅肠(一人份量)$19. 虽然话系一人份量, 但portion真系唔细. 卤水鸭唔会旧旧骨, 仲有几多肉. 猪红够实净唔散, 鹅肠刚熟够爽口. 两样野既卤水汁都好入味, 真系唔错. 加$6有白饭一大碗及例汤(净叫白饭$4). 是日例汤菜干猪骨, 唔觉有味精. 其实一般叫一个𩠌以经够食. 唯一要弹既就系佢地人手唔多够, 落单有时要耐D, 但落左单就好快有得食. 以经番口啅.
餐牌
第一次午饭
26-03-11 第二次午饭 - 猪红大肠, 罗白腩肉, 卤水一样入味. $40
2011-03-19