2021-07-29
一个朋友想食串烧,另外一个朋友想食川菜,why not both then? 正所谓小朋友才做选择,我全部都要!原本去左砵兰街地舖个间,但个度好细,我哋四位等左半个钟都冇位。之后就去对面楼上嘅另一间分店睇下爆唔爆场啦,点知即刻有得入。之前食过印象中冇串烧食,所以以为要放弃串烧嘅时候,佢居然有个串烧menu喺台面!我哋就嗌左一轮串烧、水煮鱼、辣子鸡同埋铁板肥肠。呢度嘅串烧啲肉全部都烧到好干,keep唔到啲肉汁,再加埋表面个啲调味粉更加系干上加干。啲菜可能因为本身都多水出就好啲,尤其系个茄子,上面铺满蒜蓉同调味粉,有软绵绵嘅口感得黎又有少少咬口同香味,我哋转第二场嘅时候都专登再叫多份外卖拎走。而水煮鱼入面可以食嘅料得大豆芽同埋鱼片,仲要两样材料嘅比例系7:3,大量嘅大豆芽喺入面。鱼肉都嫩滑,但可惜有骨。大大条骨虽然系容易挑啲,但同埋大豆芽一齐食嘅时候因为口感相似,有一次差少少哽亲,所以一定要小心啲咁食。个汤底系几香几浓嘅,不过见到好多油浮左喺面,令我有啲却步。辣子鸡可以拣有骨同无骨,我哋懒人就梗系叫无骨。佢嘅鸡肉好细粒,同鸡软骨差唔多大细。加上佢好多辣椒,食到个底用肉眼比较难揾到啲鸡,要用
辣子鸡可以拣有骨同无骨,我哋懒人就梗系叫无骨。佢嘅鸡肉好细粒,同鸡软骨差唔多大细。加上佢好多辣椒,食到个底用肉眼比较难揾到啲鸡,要用筷子摸索一番先揾到。佢用左鸡胸肉,但炸到好干,加上佢嘅应该用左啲香料去做腌料,食落有种讲唔出嘅怪味。好在佢量唔多,每人食几粒都clear到佢。
最后铁板肥肠可以用一个字形容:咸。无论系肥肠定青椒洋葱都系好咸,当下酒菜食都接受到嘅,要就咁单食就勉强左啲。佢好在啲肥肠因为净系得外层嘅关系,唔会好韧咬唔开,全部都好柔软易咬又唔痴牙。
我哋最尾临走都有再嗌少少串烧外卖,𠮶一转啲串烧全部都好辣,辣到食唔到。唔知系咪师傅喺两个钟之内心情起伏大变啦,但质素控制下一致啲会好啲啰。最后每人食左300左右,都唔系平架。