2024-02-18
朋友仔知道我钟意日本居酒屋嘅美食,今日就特登带埋我嚟到长沙湾呢一间「鹈舞」,餐厅最近同鹿儿岛县农政部农政课合作,推出鹿儿岛限定菜单,主打各款鹿儿岛时令食材,包括冬季极品美味𫚕鱼,鹿儿岛茶美豚及鹿儿岛和牛,啱晒我,一于去捧吓场先!———————————————————🔹 鹿儿岛油甘鱼刺身油甘鱼油脂香气十足,入口滑顺,够晒鲜味!———————————————————🔹 鹿儿岛鲷王寿司 鹿儿岛嘅鲷鱼,肉质更结实,入口更鲜甜,必定要试!———————————————————🔹 茶美豚金桔沙律鹿儿岛茶美豚衬托新鲜爽脆嘅沙律,再加入果香味突出嘅金桔,呢个组合够出色!茶美豚豚肉入口够滑嫩,油脂分布平均,豚肉味够晒香浓,再搭配沙律菜及新鲜金桔,入口清新,口感丰富!———————————————————🔹鹿儿岛产障泥乌贼天妇罗 及 鹿儿岛产甜薯天妇罗黎到「鹈舞」 ,点少得试埋招牌既天妇罗!来自鹿儿岛产既甜薯,够哂粉糯香甜,作为佐酒小食冇得顶!鹿儿岛产障泥乌贼天妇罗,肉质爽弹,入口新鲜滑顺,够出色!———————————————————🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷 层次感十足既菜式!茶美豚五花腩以味噌
🔹 鹿儿岛油甘鱼刺身
油甘鱼油脂香气十足,入口滑顺,够晒鲜味!
🔹 鹿儿岛鲷王寿司
鹿儿岛嘅鲷鱼,肉质更结实,入口更鲜甜,必定要试!
🔹 茶美豚金桔沙律
🔹鹿儿岛产障泥乌贼天妇罗 及 鹿儿岛产甜薯天妇罗
🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷
层次感十足既菜式!
茶美豚五花腩以味噌腌制,油脂感丰富,搭配下层既脆米通及紫菜片,卜卜脆得黎又增添豚肉既油香味,食得好过瘾!
🔹 烧鹿儿岛半生熟和牛肋眼
鹿儿岛和牛系日本首屈一指嘅和牛品种!
餐厅用上牛肋眼部位,牛味更浓郁而且牛脂味突出,搭配埋伴碟既三款酱料,分别有柠檬汁,日式烧汁及柚子芥末酱,每一种均能提升牛肉既鲜味,别有一番风味!
🔹 茶美豚肉锅
茶美豚肉锅大大锅,够哂暖笠笠!材料加入大葱、金菇、本菇、豆腐及娃娃菜,份量十足,令汤底更清甜!茶美豚肉够丰富,大大片肉质粉嫩浓郁,大推!
🔹水信玄饼
呢度既水信玄饼大大件好吸睛!口感清爽凉浸浸,解腻一流,搭配黑糖及黄豆粉,食落更香甜更满足!
餐厅:鹈舞
地址:荔枝角长义街9号D2 Place ONE 地下2号舖