2018-10-09
之前行开北京道,都会比iSquare对面长长既人龙吸引住,一问之下先知原来系一间叫鹿角巷既台式饮品店。自问都系一个成日饮台式饮品既人,一直都好想一探下佢既虚实;但系佢长长既人龙一直都令我"的"唔起心肝去排。。。直到前两日行经西洋菜南街时,比我发现原来鹿角巷响旺角开左分店!虽然系星期日,但系排队人龙唔算太长,所以我就即刻去排队试下闻名已久既鹿角巷!用左大概十分钟时间就轮到我order;虽然佢既雪绒系列好似好吸引,不过作为第一次试饮鹿角巷既我,当然要先试试佢地既招牌黑糖鹿丸!Order完之后响另一条队又再等多二十几分钟,终于都叫我既number啦。响排队既时候,我已经熟读左佢既饮用procedure;首先要好霸气咁直接饮D珍珠先,然后再摇9下再体验另一种口感。一接过黑糖鹿丸鲜奶,我即刻feel到杯底既黑糖珍珠暖暖的,就知道系即场煮的。衬住珍珠仍然系暖既时候,当然要即刻试下未摇之前既feel先啦。第一吸上黎既黑糖珍珠暖暖的,唔会太甜,又唔会痴住一大旧吸唔到咁,口感好Q弹,成个感觉好幸福!响饮第二啖之前,当然要跟足procedure咁摇佢9下 ;望住纯白色既牛奶慢慢染成浅浅既啡色,成个感觉好治
一接过黑糖鹿丸鲜奶,我即刻feel到杯底既黑糖珍珠暖暖的,就知道系即场煮的。衬住珍珠仍然系暖既时候,当然要即刻试下未摇之前既feel先啦。第一吸上黎既黑糖珍珠暖暖的,唔会太甜,又唔会痴住一大旧吸唔到咁,口感好Q弹,成个感觉好幸福!响饮第二啖之前,当然要跟足procedure咁摇佢9下 ;望住纯白色既牛奶慢慢染成浅浅既啡色,成个感觉好治愈!摇完9下之后一饮,mix完后甜甜既鲜奶味道真系好好味,鲜奶既味道好适中;估唔到原来珍珠除左同奶茶系bff之外,同鲜奶都系咁夹!一杯黑糖鹿丸鲜奶既份量好岩响lunch同dinner中间饮,唔会话太大杯鲜奶同太多既珍珠令到饮完之后好饱。
总括黎讲,$28既价钱尚算合理,可以再战!