2024-10-24
麦当劳Latte 早前去麦当劳买latte咖啡套票,首先比$20就有八杯咖啡卷,之后每次买一杯就再比$10,亦即每杯价钱$12.5。以往麦当劳唔知用嘅系咪Arabia coffee豆,味道较为酸及有啲苦,自己唔系咁钟意,而家新嘅McCafé跟潮流,走Starbucks 及Pacific coffee 相似路线抢生意,今到咖啡类饮品市场多啲选择,对我哋消费者系好事,起码唔使比贵价钱就饮到杯有质量嘅咖啡。落order时,我提醒店员使用玻璃杯,佢哋会冲一杯杯面有拉花嘅咖啡,只花小钱但有齐色香味俱全嘅享受,真系好抵!咖啡味道及香气稍淡,但入口顺滑,花形图简单,属于初级组别,见店内忙碌及多order,能够好快拉出一个花形图已经非常有诚意,拉花小哥加油!唯一可以提升嘅系温度再高一啲,感觉有少少唔够热,佢哋用蒸气打热牛奶,用温度计量度牛奶,专业咖啡师傅就用手嚟测温,可以更准确比到人嘅感觉,虽然人与电子测温有轻微分别,如此微微差距感觉就大不同。