2019-10-02
呢几年成日都去呢间餐厅食早餐,呢排仲多左去食午餐,多数都系叫沙爹牛肉面。今日的事真系令我嬲到震,永远black list. 事源我今日又系食沙爹牛肉面,食左两啖发觉有小昆虫,有脚有翼的,咁我都细细声咁叫个女侍应(唔肯定系咪老细,叫Carman) 同佢讲碗面有只野,咁佢就即刻拎走,一句唔好意思都冇讲,我叫返佢,我话我唔再要沙爹牛肉面(惊同一个汤底),想转猪扒饱,佢都系冇回应。同时间,厨房佬一边整我个猪扒饱,一边不停同女侍应吹水,不停长篇大轮讲时事,话啲西装友今日系中环快闪集会好痴线等等,下删一百字。我个猪扒饱应该吸左佢好多口水(作呕中),另外,我见到厨房佬有带住蓝色手套整我个猪扒包,转个头见佢拎住个电话出去唔知去厕所定煲烟,仍然系带住个手套(救命),即系个手套系唔除的,咁其实带唔带手套整食物系冇分别的。一想到这里就冇哂胃口,剩下的猪扒饱都冇食哂就谂住走,俾钱时佢依然收我沙爹牛肉面的钱,我话我已经换左猪扒包,系咪应该改一改价钱,另一个女侍应亦唔礼貌话: 都已经换左猪扒饱俾你啦,我话系因为你地碗面有昆虫我先换,佢话同厨房佬沟通过,冇昆虫,只系"镬捞",我话有好多脚有翼㗎㖞,佢坚称话冇见到,话
事源我今日又系食沙爹牛肉面,食左两啖发觉有小昆虫,有脚有翼的,咁我都细细声咁叫个女侍应(唔肯定系咪老细,叫Carman) 同佢讲碗面有只野,咁佢就即刻拎走,一句唔好意思都冇讲,我叫返佢,我话我唔再要沙爹牛肉面(惊同一个汤底),想转猪扒饱,佢都系冇回应。同时间,厨房佬一边整我个猪扒饱,一边不停同女侍应吹水,不停长篇大轮讲时事,话啲西装友今日系中环快闪集会好痴线等等,下删一百字。我个猪扒饱应该吸左佢好多口水(作呕中),另外,我见到厨房佬有带住蓝色手套整我个猪扒包,转个头见佢拎住个电话出去唔知去厕所定煲烟,仍然系带住个手套(救命),即系个手套系唔除的,咁其实带唔带手套整食物系冇分别的。一想到这里就冇哂胃口,剩下的猪扒饱都冇食哂就谂住走,俾钱时佢依然收我沙爹牛肉面的钱,我话我已经换左猪扒包,系咪应该改一改价钱,另一个女侍应亦唔礼貌话: 都已经换左猪扒饱俾你啦,我话系因为你地碗面有昆虫我先换,佢话同厨房佬沟通过,冇昆虫,只系"镬捞",我话有好多脚有翼㗎㖞,佢坚称话冇见到,话佢地呢方面最严紧。真系好好笑,我同佢讲既然佢地咁坚持,点解倒左佢,唔拎返出来同我当面对质?佢地冇野讲,收返我猪扒饱的钱,但我真系啖气啃唔落,我个account 第一篇文竟然系呢间我食左几年,一直相安无事,但因为一只昆虫而睇清楚呢间所有员工的应变方式和服务态度,4个字,不知所谓。我非常后悔冇影低相,应该要报食环。