2019-03-24
🗯大围真系好遥远,难得一去今日就一次买左3个🤪👉🏻👦🏻表扬托包猛男🙌-🔻抹茶芋泥麻糬软包($35)🔻日式焙茶肉桂卷($35)🔻蜂蜜伯爵茶麻糬软包($30)-首先带带👷🏻♀️👷🏻♂️⛑🤭我觉得dear唔系bagel/茶味嘅包真系麻麻地🥺🥺🥺🥺🥺🥺{但食过抹茶南瓜法包系👍}👉🏻铁粉会打爆我😬😬😬但实话实说吧~不喜请不要往下看🙇🏻♀️首先我是冲著🐝蜂蜜伯爵茶麻糬软包买,但见d人话肉桂卷好食,咁就顺便买埋,事关佢系每周转款,想食就要把握,都要快手😂(咪话兔不提你)系真系有人晨咁早🏃♀️未开门就排定队,一嘢就扫走4~5个包返家慢慢叹~我系当日开店出炉无几耐常温食嘅,面包质地Um.. .. ...应该系软包🙈个质地真系好软,就系软到无乜口感🤔加上佢压到有少少偏扁身,包身嘅伯爵茶味弱,而自家蜂蜜伯爵茶酱系食到好多茶叶碎😯又唔会话过甜or苦涩~但整体嘅伯爵味算是偏淡弱水平加上麻糬有点抢戏!这里比较出名的大块麻糬,搣开有被惊艳到🥰好似瀑布咁澎湃😏不过其实如果可以在室温下都拉到咁大块嘅视觉麻糬效果🙈口感一定是偏软,不会烟韧有咬口der~所以这里的麻糬 湿润,带点淡糯米香,可惜就是欠缺嚼
🔻抹茶芋泥麻糬软包($35)
🔻日式焙茶肉桂卷($35)
🔻蜂蜜伯爵茶麻糬软包($30)
首先带带👷🏻♀️👷🏻♂️⛑
🤭我觉得dear唔系bagel/茶味嘅包
真系麻麻地🥺🥺🥺🥺🥺🥺
{但食过抹茶南瓜法包系👍}
👉🏻铁粉会打爆我😬😬😬
但实话实说吧~不喜请不要往下看🙇🏻♀️
应该系软包🙈个质地真系好软,就系软到无乜口感🤔加上佢压到有少少偏扁身,包身嘅伯爵茶味弱,而自家蜂蜜伯爵茶酱系食到好多茶叶碎😯又唔会话过甜or苦涩~但整体嘅伯爵味算是偏淡弱水平加上麻糬有点抢戏!这里比较出名的大块麻糬,搣开有被惊艳到🥰好似瀑布咁澎湃😏不过其实如果可以在室温下都拉到咁大块嘅视觉麻糬效果🙈口感一定是偏软,不会烟韧有咬口der~所以这里的麻糬 湿润,带点淡糯米香,可惜就是欠缺嚼感。麻糬分量系几多,但偏软无咬口😔😔😔😔伯爵茶味失踪~整体偏软的包身+大量偏软麻糬馅吃起来显有点滞口,幸好不会太甜。
然后最不值的焙茶肉桂卷,拎上手看体积算大,但极轻,而且中间好空洞,卷在内的焙茶酱好似溶到得d渍/粉晒咁😬成个包都无乜味可言🤦🏽♀️好清淡。。。包身比软包有咬口一点但就偏干身少许。Um..硬系要讲的话,包身好认真会🔍食到有好淡嘅肉桂味🤔因为肉眼都见到点点肉桂粉,面包底说有牛油,幸好不会太腻太重味👍幸存的焙茶酱(渍)嗒到系苦涩的味~整体真系很普普的一款,这个和抹茶那款同价,会宁愿吃2个抹茶无咁伤心💔我估计这口味是新味试作🤔所以相信改良后必会更好🙈
依家再说最后一包~是3个之中最好吃😚抹茶软包外型最扁扁还有点皱皮🙈像烧饼类面包,掰开馅偏一边,里面嘅芋泥馅份量适中,不属爆馅但也够吃,但味道清清淡淡,芋头不是很香~麻糬一贯的软身🤭缺口感,加上整体吃起来比较淡味,就显得一大片麻糬有点滞~抹茶包体搭配不抢味的馅子,故此茶味更为突出,吃到甘苦的茶香😚整体就是觉得各食材未发挥得最佳,所以吃起来不算很惊艳🤭但可以的。
不过我都喜欢同支持佢出品嘅手作面包,只系有d小失望。。
*个时食到有d灰,无乜点影靓相🥺虽然看著图片也好像很吸引🤔🤣照骗