2015-07-19
听讲魂既拉面唔错,去完书展行完一大轮又行左一大个圈黎到,晚上八点多,前面大概有十个人排紧,但等左大概10分钟左右就可以入座。店入面空间较为狭窄,无论坐四人枱或者吧枱,人与人之间都几亲密的。不同汤底都有非常特别既名字,青龙($99)就最吸引我,所以好自然就拣左佢。依度既拉面配料系我食过最丰富既,除左好多铺头都会有既叉烧、粟米之类,仲有芦笋、荷兰豆、蟹肉,芦笋上面仲要一小匙鱼子酱。饮左一啖汤已经好惊喜,有好浓郁既猪骨味但唔油腻,硬度中等既面条开头食有少许硬左d,但继续食就冇问题。叉烧一夹开好易变成肉丝,非常松软又唔会太咸;饮左浓郁既汤底可以食返芦笋同荷兰豆平衡返,略嫌荷兰豆生左少少;我最期待既玉子相对比较咸,我个人都食得咸既但依个玉子都系重味左少许。其实而家食拉面普遍都要近一百蚊一碗,魂既青龙虽然索价99蚊但我觉得系值既,佢既汤底会令人有再黎试其他味道既魔力,下次一定会再帮衬试下太极。