2022-07-30
去唔到日本,就试下呢间东京沾面过江龙,连个名都气势过人!今次试左2款沾面、小食同饮品。‖ 牛肝菌鸡白汤沾汁面 ‖ $98「鸡白汤」以鸡肋炖煮而成,大火慢煮8小时, 所以汤底超浓郁,再配合牛肝菌,成个汤充满骨胶原,非常养颜!最重要系配上自家制坑纹面,有咬口之余,仲超级挂汤,每一啖都食到浓浓嘅鸡白汤精华!!‖ 二刀流沾汁面 ‖ $88有3款汤拣:白(香浓豚骨汤)、赤(辛味豚骨汤)、黑(黑蒜豚骨汤)。我就拣左黑,黑蒜味几出,钟意食肉嘅朋友不妨叫呢个二刀流沾汁面,入有豚角x叉烧,仲要厚切同好大嚿。豚角油脂同肉分布几平均一层层,而叉烧就无乜油脂比较瘦,不过唔会韧,炆得好软淋。‖ 梦幻之唐扬鱼 ‖ $45外型有啲似多春鱼,不过呢只鱼就无春,炸得咸香酥脆,再配上酸酸甜甜嘅柚子+ wasabi酱汁,食完一条接一条。‖ 五轮烧饼 ‖ $58味道同酱汁都似大阪烧,入面有广岛蚝同蔬菜,不过就唔系好食到有蚝,但整体都几好味、唔会好粉。‖ 梅子青柠梳打 ‖ $28有原粒梅系入面,酸酸地,味道几fresh,几解渴,好啱夏天饮🍹‖ 巨峰梳打 ‖ $28系支装日本山梨县嘅巨峰梳打呀~🍇 几够气,饮完即刻gur晒😆@m
今次试左2款沾面、小食同饮品。
‖ 牛肝菌鸡白汤沾汁面 ‖ $98
‖ 二刀流沾汁面 ‖ $88
‖ 梦幻之唐扬鱼 ‖ $45
‖ 五轮烧饼 ‖ $58
‖ 梅子青柠梳打 ‖ $28
‖ 巨峰梳打 ‖ $28
@menyamusashi_hk
——————————————————————-
好味指数:⭐️⭐️⭐️ 💫(3.5/5)
环境服务:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
打卡指数:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
性价比:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)