2022-05-11
上次试过面屋神匠既蟹汤拉面同虾汤拉面,简直系惊为天人。今日午餐又黎食返碗拉面。面屋神匠位于弥敦道,比较近油麻地港铁站出口。面屋神匠主打虾同蟹汤拉面。餐牌简单,有4款拉面,两款沾面,小食同饮品。浓厚虾汤拉面 $98一上枱饮啖浓厚虾汤拉面个汤先,虾味好香浓又唔油。拉面上面有唔少樱花虾仔,仲伴有半只入味滑溜糖心蛋,爽口扁笋,同京葱加葱花。围喺碗边有叉烧两大块同紫菜两片。叉烧薄切,质感瘦不过够嫩。成碗拉面虾味十足。拉面系幼身鸡蛋面,虽然浸左落汤度,不过完全唔会太腍,硬度适中又有蛋香,唔错。神匠番茄虾汤沾面 $128另外试吓呢度嘅沾面,叫左神匠番茄虾汤沾面。大大只碟上面有好大个拉面,配有几块爽口扁荀,葱花同京葱,溏心蛋一开二,紫菜两块,慢煮叉烧两片,同一片法包配罗勒酱。拉面份量都几多,较为粗身,食落滑溜之余又有嚼劲,系我最钟意嘅面质,而且非常挂汤。神匠番茄虾汤另上,非常浓厚既虾汤原来同番茄系咁夹,仲食到新鲜番茄肉,上面加左大量樱花虾仔,食落更加有少少咬口。个汤好好味又唔过咸或油,最后我清左。其他配料同浓厚虾汤拉面既系一样,除左法包配罗勒酱,喺拉面店黎讲真系非常特别,多士烤得香脆,上面既罗勒酱好突
浓厚虾汤拉面 $98
神匠番茄虾汤沾面 $128
其他配料同浓厚虾汤拉面既系一样,除左法包配罗勒酱,喺拉面店黎讲真系非常特别,多士烤得香脆,上面既罗勒酱好突出。
每碗拉面都跟左一细兜青瓜,看似辣不过完全唔辣,食落爽脆清爽。
炸日式饺子 $32
食拉面梗系要配饺子。日式饺子一客4只,伴有少少醋。炸皮劲脆,入面明显食到菜同肉,质素唔错。
雪碧忌廉
汽水系罐装,都需要饮饮解渴。服务员自动俾埋独立包装饮管你,方便卫生。
今次食左两款虾汤拉面都好好味道,好虾汤拉面朋友值得黎一试。