2020-01-08 185 浏览
以前因为工作关系同同事都试过这间,不过我系唔太好拉面因为通常都漏都晕,但转咗地区番工就无再食,今日刚好行完九龙湾,朋友话食大门啦又抵食又谂唔到食咩,因为今日嘅行程太多个地区,已经好攰,脑袋完全谂唔到嘢,我知佢出名沾面但我食过真系唔钟意,尤其最后教你要饮果个汤,贵为汤精嘅我咩汤都会饮(或者系浸面果碗所谓嘅汤我都唔会放过,点都饮番D)但呢个系好咸同好油,所以我今次都系食湾风油面,其他友人都系食大门沾面,佢地对我呢个好好奇,点解食佢,事缘佢系有D麻麻地又有肉碎+蛋,第一啖都系几好味,佢地都觉得唔错,但食多几口好咸,我系咁落沙律都系咁咸,佢有教落醋,但我系度谂无理由不断加D味另到佢唔咸架,我觉得佢地太重手,我后来自已加手先食得落,其实要浓味唔系得个咸字咖嘛,搅到我食得唔够畅快,因为一路食一路避閧D咸酱油,但今日个拉面汤加个鲣鱼汤终于试咗口,味道唔咸又有鲣鱼汁味,都好唔错,不过我下次唻都系会拣我叫果款,但下次再咁咸我唔会自己加水了,我都要比佢地知下