2010-06-25 8 浏览
颈梗膊痛,经亲友介绍去CWB拉骨。拉前唔可以食得太饱,所以只系食咗一个细公仔面。拉成两个几钟,拉完都好饿。于是就去揾食,近排见OR好多人写呢间牛肉面店,于是就去试吓。由于系下午茶时间,所以人也不多。店子很小,窄窄长长,枱贴枱,好迫。两个人分叫叫了一个下午茶餐,一个正价水饺牛肉面。于下午茶时段叫正价食品包一杯饮品,我要了芒果多多。饮品先来,份量都几多。够冻又够甜,解渴;不过就无咩芒果味。过咗一阵,两碗面都黎嘞。两者卖相都很好。先试啖汤,面层有油浮呀浮,汤底味道算浓。不过就无咩药材的味道,上年在九份吃过一碗很香浓很好食嘅牛肉面。相反程班长嘅汤底就无药材味,味道也较单调。面条上铺了酸菜,不过就完全唔酸又唔咸。牛肉大大旧,半肥瘦。炆得也够入味,但就未至于入口即溶即散那种嘅淋度。也有些近筋膜位置的较韧。水饺好好食,皮厚度适中,馅料饱满,也很juicy,很多汤汁。面条真系值得一赞再赞。面条很滑,爽滑弹牙,扁扁弯弯曲曲的,一啜入口连带汤也一并啜起来。可能由于下午茶时段,服务员工作散慢,又会成日倾偈。好似唔想做咁。最离谱我地食紧野嘅时候,个服务员竟然叫我地起一起身,俾佢喺梳化下个柜度攞制服啰。点解唔可
颈梗膊痛,经亲友介绍去CWB拉骨。
拉前唔可以食得太饱,所以只系食咗一个细公仔面。
拉成两个几钟,拉完都好饿。
由于系下午茶时间,所以人也不多。
店子很小,窄窄长长,枱贴枱,好迫。

两个人分叫叫了一个下午茶餐,一个正价水饺牛肉面。
于下午茶时段叫正价食品包一杯饮品,我要了芒果多多。
饮品先来,份量都几多。够冻又够甜,解渴;不过就无咩芒果味。

过咗一阵,两碗面都黎嘞。
两者卖相都很好。
先试啖汤,面层有油浮呀浮,汤底味道算浓。
相反程班长嘅汤底就无药材味,味道也较单调。
面条上铺了酸菜,不过就完全唔酸又唔咸。
也有些近筋膜位置的较韧。
面条真系值得一赞再赞。

可能由于下午茶时段,服务员工作散慢,又会成日倾偈。
好似唔想做咁。
点解唔可以等客走咗先攞呢?
服务员嘅服务质素真系有待改善。
招牌牛肉面
水饺牛肉面