木瓜猪骨汤,加 $5 蚊有得饮喇,免强够热啦,再热一点会更好味。肉味特浓,基本上唔多饮到木瓜味道既,整体好好饮,无问题。今晚继续偷懒先,我真系好困啊 ﹗求期食个晚饭就归家,想食劲麻辣,点知行过串烧妹又满座,又冻又大风唔想坐街边,唯有是但烧味饭啦 ﹗到步一个食客都无,今晚那么好运呢,即刻霸个靓位先。order 完无耐,人潮拥到喇 ﹗烧肉鸭髀饭,又无鹅髀?鸭髀都要照杀架啦!都帮衬左盈昌有段日子,都知道切鸡、乳猪都唔多掂,叉烧又麻麻地,个人排行磅依次序为烧肉、烧鹅、烧鸭、熏蹄,推介 ﹗烧肉无得顶呀,可以媲美烧腩仔质数,层次分明,好食过陈六记。化皮、油脂、脂肪、瘦肉、咸肉,浑然天成 ﹗脆滑弹棉、咸香肉甜,溶合得淋漓尽致,添上葱花豉油既白饭,好食到忘我 ﹗又到比鹅髀次一等既鸭髀喇,唔好意思,我真系好挂住半边娇嫩烧鹅髀呢 ﹗好厚既鸭皮一咬喷油,边位肥膏又一旧旧,好惊啊 ﹗一于好少理,肥膏咬走,鸭皮就照食 ﹗肉质滑中带嚼劲,腌料味道突出,跟肉汁混和再滋润每颗味蕾,好食啊 ﹗印象中,鸭油鹅油同样对身体有益又唔会肥,不饱和脂肪可排出体外,溶点低而不易积聚于体内。再上网 confirm 一下,原来鸭肉更有

再上网 confirm 一下,原来鸭肉更有益,鸭肉主大补虚劳,最消毒热,利小便,除水肿,消胀满,利脏腑,退疮肿,定惊痫。鸭肉有养胃、补肾的功效,能清热、消肿,尤其适合体内热气引起,有大便干结、水肿症状者食用。侍应姐姐今次有跟酸梅酱比我喇,但个料味碟依旧劲污糟又湿淋淋,急忙揾纸巾啦,谁知唔记得带添 ﹗算数,唯有直接倒系鸭上面啦。

依碟饭超高质,加上葱油惹味、豉油芳香、酸梅酱醒脑开胃,三抓两拨整碟饭消失得无影无踪 ﹗成间舖都系麻甩佬,99% 食家都系烧鸭或烧肉㖞,我坐低剩鸭一只,食食下已经全部卖清光,依家先七点半乍㖞。咁好生意开返间烧味舖玩下都好㖞!坚系麻甩的浪漫,消欲擘髀饭!自从权记烧味执左后,投注站侧既芯怡升左做上水烧味一哥,陈六记、行乐轩、稻香、一品乳猪都未够班排战 ﹗但最衰芯怡太远又唔顺路呢,只好帮衬盈昌呢。
木瓜猪骨汤
烧肉鸭髀饭