2024-04-08 5792 浏览
成日系社交媒体见到喜聚卖广告,成班男人睇下睇下,就心郁郁想试下,今晚终于约齐人上去会一会佢。餐厅有四个放题选择,只有第三同第四个系无时限任食,同任饮生啤,其他两个只有两小时,我哋几个麻甩佬梗系二话不说拣左最贵𠮶个,丧饮生啤。一拣好食边个餐就9秒9点个啤酒塔先,第一个先来Sapporo日本生啤,然后先叫店员落个惹味花胶鸡煲,食完再打边炉。鸡煲拣左小辣,但系辣度都几劲,鸡件份量唔算多,一人两三件就食完,不过唔会死咸,任食来讲都抵赞。一边食鸡煲,避风塘海鲜山同刺身拼盘都上枱,个海鲜山来到有啲失望,得几只虾同濑尿虾,系调味搭够。刺身解冻得几好,唔会一大阵雪味,款式都成十款,不过要食快啲,因为垫底冰块溶得好快。食完鸡煲就来左个蒸海鲜,有鲍鱼,元贝同龙趸片,个头小小但系新鲜,少少蒜蓉调味就足够。之后当然系打边炉,我哋就咁用清汤碌牛,主食黑毛和牛同安格斯牛小排,两只牛味都够,同肉质唔柴,外面都有好多款配料可以自取,特别推介猪润,相当鲜嫩。不经不觉由七点几食到十二点,啤酒塔都饮完四个,之后每人再追加一杯生啤作结,埋单都唔使四百一个人,又食又饮真系去边揾,不过餐厅冷气好劲,同食完会成身味,大家要留意下。