2018-07-17 424 浏览
今日约紧朋友去APM睇戏,有D时间当然要揾好野食。朋友话附近有一间人气食堂,虽然门面并不起眼,但里头嘅食物配撘新颖,一试难忘咁话。讲到咁,好难唔试架㖞,即刻跟朋友入去试试佢。一入到去,比金毛老板吓一吓,不过佢笑容满面,细心有礼嘅招呼,立即比佢溶化左。我同朋友分别点左两个招牌菜,牛腩虾条煎米粉同葱花蛋治烘底。首先牛腩虾条煎米粉,个蛋煎米粉卖相几特别,有D似两面黄,十分香脆。牛腩萝卜用一个不锈钢碟另上,炆得好稔好入味,加上蒜泥辣椒粒,非常惹味。虽然煎米粉无乜味,加上牛腩辣汁一齐食,就配合得天衣无缝。不过份量有D大,细食嘅未必食得晒。至于葱花蛋治,一件蛋治入面有两层,一层系夹牛油,另一层系夹葱花蛋,牛油味唔会污染葱花香,咁嘅做法好考功夫,亦显得出老板嘅细心。由食物睇得出,老板好用心经营呢间小店,同顾客打成一片,经过嘅朋友不仿一试。
讲到咁,好难唔试架㖞,即刻跟朋友入去试试佢。

我同朋友分别点左两个招牌菜,牛腩虾条煎米粉同葱花蛋治烘底。
牛腩虾条煎米粉

葱花蛋治烘底