2022-10-14
建议:雪冻左口感更加正😆话说近期多左食#森林面包 ,因为佢地系咁开地区团购😂 之前一直想试既拿破仑亦都终于试到✌🏻 7️⃣月尾佢地出左一转走黄月试食团😎 作为本身唔系特别好蛋黄,通常都会拣#潮洲月饼 #茶味月饼 或者系走黄红豆月饼🌝 又点估到今年食既第一个🥮 会系传统月饼皮X走黄麻糬月🌕今次试左:走蛋黄麻糬月 220克🥮▫️低糖红豆麻糬月饼 (试食价 HK$40)▪️低糖黑芝麻麻糬月饼 (试食价 HK$40)份量好重手,Size 同普通传统月饼差不多👍🏻 之身都惊切开一半都惊住会唔会散开,不过就甘睇又唔会,啲馅都好足料😋如果讲甜度,整体都适中。红豆馅都唔会暴甜,黑芝麻馅食落唔算好浓,系淡淡黑芝麻味🖤 各自啪左一半又唔算太腻。森林既麻糬馅食过几次,不论系#紫薯麻糬包 💜定系#朱古力麻糬包 ,佢地既#麻糬 都几有咬口👍🏻 不过月饼中麻糬既比例比较少,同埋主要集中左系底部。所以烟韧感唔算好强。睇番佢地包馅既相,系分左层既😌 希望正式发售版既麻糬含量会多啲。如果系麻糬包住啲馅料/馅料包住啲麻糬,可能会更加好😂 可能近期真系太热,#试伏专员 觉得雪冻左比室温食正啲🥮题外话:如果你都有好似#试伏专员 甘
今次试左:
走蛋黄麻糬月 220克🥮
▫️低糖红豆麻糬月饼 (试食价 HK$40)
▪️低糖黑芝麻麻糬月饼 (试食价 HK$40)
题外话:如果你都有好似#试伏专员 甘既#旧香港 喜好😌 十分强烈建议要逛一下#乐华邨 ,就好似#华富邨 充满左香港既味道❤️